samo-opusteno Filmovi
Pages: 1
Vozač By: MarkoKg Date: Mart 06, 2012, 23:23:04
VozačŽanr: krimi, drama, triler

Trajanje: 100 min.

Premisa: Nema lakog izlaza!

Glavne uloge:
Rajan Gozling (Ryan Gosling), Keri Maligan (Carey Mulligan), Ron Perlman (Ron Perlman), Kristina Hendriks (Christina Hendricks), Albert Bruks (Albert Brooks), Oskar Ajzak (Oscar Isaac)

Scenario:
Hosein Amini (Hossein Amini), Džems Salis (James Sallis) - knjiga

Režija:

Nikolas Vinding Refn (Nicolas Winding Refn)

SINOPSIS

Ovo je film o holivudskom profesionalnom vozaču, usamljeniku, koji noću obavlja naručene vožnje u svetu podzemlja. Iznenada se nađe u klopci jednog od najmoćnijih ljudi u Los Anđelesu pošto prihvati da prati muža svoje prelepe komšinice Ajrin. Kada posao postane izuzetno opasan, jedino što može da učini da bi spasao Ajrin i njenog sina jeste da radi ono što najbolje ume – da vozi.

O FILMU

"Vozač" je adaptacija uzbudljivog petparačkog romana Džejmsa Salisa. Njegova svedena radnja, prepoznatljiv noar stil i britak humor privukli su reditelja Nikolasa Vindinga Refna: "Neimenovani protagonista, Vozač je misteriozni, mračni heroj. On ima snažan osećaj za pravičnost i nezaustavljiv poriv za vožnjom."

Rajan Gozling je bio oduševljen ulogom Vozača, "jer zahteva kompleksan dramaturški kontrast - on je sa jedne strane zatvoren i lakonski ćutljiv. Ne otkriva svoje namere i ponekad ima beskrupulozne reakcije. Nik mi je stalno govorio da je on polučovek-polumašina, poput Taksiste – ispod spoljašnje smirenosti tokom vožnje, u njemu tinja neverovatna energija, nežnost, ali i brutalna nasilnost."

"Glumci poput Rajana su prava retkost", dodaje Refn. "Njegova harizma i spoljašnji izgled savršeno odgovaraju glavnom junaku, a uz to je i vrhunski glumac. Trebao nam je neko ko će dočarati brutalnost i emotivnu usamljenost Vozača, a da pri tom njegova lična transformacija zbog ljubavi bude autentična i uverljiva. Malo glumaca može to da postigne, a Rajan je svakako jedan od njih."

Keri Maligan objašnjava zašto ju je privukla uloga Ajrin: "Njen lik predstavlja ključnu kariku, zbog ljubavnog trougla između nje, Vozača i njenog muža Stendarda. Ona mora da donese odluku koja nije nimalo jednostavna: Vozač definitivno izgleda kao njen princ na belom konju, ali pomalo saosećate i sa Stendardom, likom koji je grešio u prošlosti, ali iskreno pokušava da se promeni. Teško joj je da odabere jednog od njih, naročito kada Stendard i Vozač postanu prijatelji, što je posebno interesantan trenutak."

"Keri je izuzetno inteligentna i šarmantna. Njene romantične scene s Rajanom daju divan kontrast brutalnosti filma", dodaje Refn. "Glumačka ekipa je fenomenalna – Rajan i Keri su imali odličnu hemiju na platnu, pa sam u nekim trenucima pomislio da bih i ja ostavio sebe zbog Rajana! S druge strane, Ron Perlman i Al Bruks su jako duhoviti. Puno sam naučio posmatrajući ih kako provlače humor kroz ozbiljne dramske scene", objašnjava Oskar Ajzak.

Vozačevog mehaničara, agenta i šefa, igra Brajan Krenston: "'Vozač' po mnogo čemu podseća na klasične noar filmove, a ono što volim kod njih jeste to što imaju živopisne sporedne likove. Scenaristi i reditelji uvek ostave prostora za dobro razrađene likove, koji nisu nužno heroji, niti naročito simpatični, ali su uverljivo prikazani. Takav je i Šenon: on je veliki sanjar koga život nije štedeo. Mislim da njegov lik predstavlja fantastičnu minijaturu, uživao sam igrajući ga."

Ništa manje entuzijastična nije bila ni Kristina Hendriks: "Obožavam Blanš! Ona spolja deluje tako ženstveno i suptilno, a u suštini je oštra i gruba. Čim sam ušla u garderobu, znala sam kako bi trebalo da je odigram." Reditelj Nikolas Vinding Refn priznaje da nije aktivni vozač: "Nemam čak ni dozvolu! Ali postoji ta uzbudljiva fascinacija kolima. Ne prema posebnoj marki, već prema zvuku motora i postignutoj brzini." Producent Mark Plat zaključuje: "'Vozač' će pokrenuti publiku na više različitih nivoa. Nik je dao tematsku i etičku težinu nečemu što bi inače bio rutinski sezonski film. Umesto da slepo prati klasične žanrovske elemente, on ih je uzdigao na sopstveni nivo; umesto da prikaže šablonsku jurnjavu kolima, on ih je ambiciozno stilizovao. 'Vozač' je oduševio kritiku, a nadamo se da će se dopasti i široj publici."

O REŽISERU

Nikolas Vinding Refn (reditelj)
Danski reditelj, prepoznatljiv je po brzim, uzbudljivim i vizuelno stimulativnim filmovima. Snimio je provokativne filmove "Pusher", "Bleeder" i "Fear X", koji su prerasli u kultni fenomen. Posle toga, pridobio je naklonost kritike filmovima "Valhalla Rising" i "Bronson".

O GLUMCIMA

Rajan Gozsling (Vozač)
Jedan je od najtalentovanijih i najtraženijih glumaca svoje generacije. Proslavio se još 2001. godine ulogom u filmu "Believer". Dvaput je nominovan za Oskara - za filmove "Half Nelson" i "Blue Valentine". Osvojio je publiku igrajući u filmovima različitih žanrova poput "Lars i prava devojka", "Beležnica", "Ta luda ljubav" i "Martovske ide".

Keri Maligan (Ajrin)
Mlada britanska glumica dobitnica je nagrade BAFTA i još nekoliko prestižnih filmskih nagrada. Privukla je pažnju publike ulogama u filmovima "Volstrit: novac nikad ne spava", "Narodni neprijatelj", "Nikad me ne ostavljaj" i "Gordost i predrasuda", dok je za film "Obrazovanje" nominovana za Oskara i Zlatni globus. Trenutno snima novu adaptaciju "Velikog Getsbija".