samo-opusteno Zdravlje na dlanu
Pages: 1
Oprez sa unosom šećera By: MarkoKg Date: Mart 06, 2012, 23:20:38
Oprez sa unosom šećera

Istraživači sa Univerziteta u San Francisku smatraju da pojedine osobe unose nezdrave količine šećera, pa bi zbog toga prekomerna doza šećera, poput alkohola ili duvana, trebalo da bude regulisana društveno organizovanom intervencijom.Šećer izaziva zavisnost, pa je, smatraju oni, lična intervencija neophodna, ali ne i dovoljna. Zbog potencijalnih zdravstvenih problema zbog unosa prekomerne količine šećera, mora postojati neka vrsta društvene intervencije.

Prekomerni unos šećera

Prekomerne količine šećera ne podrazumevaju samo dodatne kalorije. Previše šećera je povezano sa zdravstvenim problemima, koji se mogu javiti i kod ljudi sa normalnom telesnom težinom. Navodimo moguće zdravstvene probleme:

    visok krvni pritisak (fruktoza povećava mokraćnu kiselinu, zbog čega se povećava krvni pritisak)
    dijabetes
    povećanje triglicerida
    gojaznost
    problemi jetre

Ključnu tačku predstavlja dodatni šećer, ali ne onaj u namirnicama kao što su voće ili mleko, već molekuli fruktoze koji se dodaju namirnicama u procesu obrade.

Stručnjaci savetuju da muškarci ne bi trebalo da unose više od 9 kafenih kašika na dan, dok žene ne bi trebalo da unose više od 6 kafenih kašika šećera. Zabrinjavajući podatak je da uobičajen gazirani sok od 330 mililitra sadrži u sebi oko 8 kafenih kašika šećera.

Kako regulisati šećer?

Istraživači smatraju da bi model koji se koristi za regulisanje alkohola i duvana mogao biti uspešan i za regulisanje šećera.

Oni predlažu:

    Oporezivanje slatkih namirnica i napitaka.
    Ograničenje dostupnosti. Zahtevi za licenciranje automata mogu biti stroži.
    Postavaljanje starosne granice za kupovinu slatkih namirnica i napitaka.
    Na etiketama svih namirnica precizirati koliko određena namirnica sadrži posebno prirodnog i dodatnog šećera.

Među susptancama koje se mogu naći u različitim namirnicama, istraživači kažu za sledeće da sadrže najveće količine dodatnog šećera:

    kukuruzni sirup
    koncentrat voćnog soka
    maltoza
    dekstroza
    saharoza
    med
    javorov sirup
Odg: Oprez sa unosom šećera By: Jecajecaa Date: Novembar 30, 2012, 14:25:34
Secer je opasna podmukla bolest i moramo paziti koliko secera unosimo. Ja redovno se kontrolisem i pazim zbog isustva mojih najblizih.