samo-opusteno Koncerti
Pages: 1
Bili Ajdol 21. juna u Beogradu By: Oasis Date: Mart 09, 2010, 19:36:19
Rok zvezda osamdesetih nastupa u Areni
Bili Ajdol 21. juna u Beogradu
Beta | 09. 03. 2010. - 13:47h | Foto: AFP |

Pevač Bili Ajdol, jedna od najvećih rok zvezda osamdesetih godina, najavio je na svom sajtu da će 21. juna održati koncert u Beogradu, na svetskoj turneji koja će ga takođe provesti kroz Skoplje, Zagreb i Ljubljanu.Kako je danas saopšteno na sajtu http://billyidol.net, Ajdol će 21. juna nastupiti u Beogradskoj areni. Dan kasnije, 22. juna očekuje ga koncert na zagrebačkom Jarunu, u sklopu festivala "T-mobil in mjuzik, a 23. juna u Hali "Tivoli" u Ljubljani. U Skoplju će Ajdol nastupiti 20. juna.

Ajdol je sredinom prošle decenije vaskrsao karijeru posle 12 godina pauze, snimivši album "Devil's Playground" uz podršku starog saradnika Stiva Stivensa, čije je umeće sviranja gitare značajno doprinela popularnosti njegovih pesama.

Jedan od najznačajnijih koncerata u povratničkom delu karijere Ajdol je imao 2006. godine na festivalu "Egzit" u Novom Sadu. Njegov nastup bio je najposećeniji u dotadašnjoj istoriji manifestacije, i prisustvovalo mu je oko 40.000 ljudi.

 

Ajdol, Britanac koji je deo mladosti proveo u SAD, isprva je bio vođa britanskog pank rok benda "Generation X", s kojom nije uspevao da ostvari veći komercijalni uspeh i pridobije naklonost kritičara, pa se 1981. godine otisnuo u Ameriku radi solo karijere. Tamo je upoznao Stiva Stivensa, i njih dvojica su, uz podršku slavnog producenta Kita Forsija, napravili novu, hit verziju Ajdolove pesme "Dancing With Myself", koja se u originalu nalazila na "Kiss Me Deadly" (1981), poslednjem albumu grupe "Generation X".Prvi solo album "Billy Idol" (1982), koji je uspešno ukrstio hard rok, pank, novi talas, pop i disko, doneo je kultne hitove "Hot In The City" i "White Wedding", a spotovi za te pesme na tek rođenom MTV-ju značajno su pomogli tandemu Ajdol-Stivens da izgradi popularnost.

 

Na vrhuncu slave, 1988. godine, tandem Ajdol-Stivens se razišao, a Ajdol se odselio u Los Anđeles gde je snimio još jedan dobro prodavan album, "Charmed Life" (1990), na kojem se našao njegov poslednji veliki američki hit "Cradle Of Love". U međuvremenu, Ajdol je zapao u velike probleme sa drogom i zakonom,
i nakon komercijalne katastrofe njegovog albuma "Cyberpunk" (1993) gotovo potpuno se povukao sa scene. Na nju se vratio, ponovo udružen sa Stivensom, nakon komercijalnog uspeha kompilacije "Greatest Hits" (2001) i živog albuma "VH1 Storytellers". Usledili su album "Devil's Playground" (2005) i za sada
poslednje studijsko ostvarenje - album obrada božićnih pesama "Happy
Holidays" (2006).
Re: Bili Ajdol 21. juna u Beogradu By: vid Date: Mart 26, 2010, 14:43:00
CAR !!! slusao sam ga na Exitu, pokidao je !!!!!