samo-opusteno Filmovi
Pages: 1
Antihrist By: Oasis Date: Mart 03, 2010, 13:07:26
Antihrist Žanr: drama, horor
Trajanje: 108 min.
Zemlja porekla: Danska, Nemačka, Francuska, Švedska, Italija, Poljska
Nagrade: Kanski filmski festival 2009. - najbolja glumica

Glavne uloge:
   

Vilem Dafo (Willem Dafoe), Šarlot Gejnsboro (Charlotte Gainsbourg)

Scenario:
   

Lars fon Trir (Lars von Trier)

Režija:
   

Lars fon Trir (Lars von Trier)

SINOPSIS

Ožalošćeni par odlazi u šumu, u kolibu nazvanu Raj, kako bi zacelio slomljena srca i pokušao da popravi brak. Muž, koji je psihijatar, nada se da će uspeti da pomogne svojoj ženi da se suoči s bolom i osećanjem krivice tako što će je navesti da se suoči sa svojim najvećim strahovima. Međutim, priroda uzima kormilo u svoje ruke, i stvari počinju da se odvijaju neočekivano. Odlazak u šumu nije bio dobra ideja ni za jedno od njih dvoje.

O FILMU

Najnoviji film provokativnog Larsa fon Trira publika i kritika su veoma burno dočekali, a reditelj ga je ocenio kao naznačajniji u svojoj karijeri. U ovoj psihodrami o ožalošćenom paru koji traga za spokojem, muškarac i žena otkrivaju mračniju stranu prirode oko sebe i u sebi.

Za ulogu žene koja je psihički obolela posle gubitka deteta Šarlot Gejnsboro dobila je nagradu za najbolju glumicu na festivalu u Kanu.

Radnja ove psihodrame odvija se kroz prolog, četiri poglavlja (Tuga, Bol, Očaj, Tri prosjaka) i epilog. Film se kreće od slow-motion erotične rapsodije do scena dramatičnog nasilja, uz mnogo simboličnih prizora iz prirode. "Antihrist" se pojavio u dve verzije: necenzurisanoj, protestantskoj - kako ih reditelj naziva - i cenzurisanoj, katoličkoj, iz koje su izbačene neke nasilne scene.

Pisanje scenarija za ovaj film Larsu fon Triru bilo je jedan od načina da pobedi depresiju u kojoj se nalazio pre tri godine. U scenariju se nalaze mnogi snovi koje je ovaj reditelj sanjao dok je pisao film, kao i njegovi raniji upečatljivi snovi; samim tim, dešavanja u "Antihristu" i liče na snoviđenja i nemaju mnogo veze s racionalnim. Šarlot Gejnsboro, iako se tokom karijere pojavila u oko 40 filmova, izjavila je da se tokom snimanja ovog filma osećala kao da snima prvi put. "Kada sam u Kanu na premijeri videla ceo film, shvatila sam koliko je velik. Ovaj film je zaista važan", rekla je Gejnsborova.

Iako je "Antihrist", kao i svaki film Larsa fon Trira, izazvao brojne rasprave (o porukama koje šalje, o stavu prema ženama koji zauzima), Lars fon Trir kaže da iza ovog filma ne stoje nijedan sistem morala niti bilo kakve moralne pouke. Tema ovog filma je, kao i teme njegovih ranijih filmova, priroda, ali na mnogo intimniji način. Lars fon Trir takođe kaže da je ovo film u koji on jako veruje i da je najvažniji film njegove karijere.

O REŽISERU

Lars fon Trir (reditelj i scenarista)
Rođen je 1956. godine u Kopenhagenu, u Danskoj. Dilomirao je režiju 1983. na Danskoj filmskoj školi u Kopenhagenu filmom "Slike oslobođenja". Debitantskim igranim filmom "Element zločina" započeo je filmsku trilogiju koju čine još "Epidemija" i "Evropa". Sva tri dela trilogije imala su svetsku premijeru u Kanu, gde su nagrađeni specijalnim nagradama žirija.

Snimio je oko 40 reklamnih filmova i brojne promotivne video spotove za rok grupe. Suvlasnik je kompanije "Zentropa", koja producira njegove filmove, kao i mnoge druge. Jedan je od osnivača koncepta Dogma 95, koji je nadahnuo filmske umetnike širom sveta. Dobitnik je brojnih međunarodnih nagrada.

Proslavio se filmom "Ples u tami" ("Dancer in the Dark", 2000), u kome su glavne uloge tumačile Bjork i Katrin Denev. Evropska publika zavolela ga je mnogo ranije - s filmom "Evropa" ("Europa", 1991), koji je iste godine prikazan i na Festu, a u kome glavnu ulogu tumači Žan-Mark Bar. Fon Trir je poznat kao svestrani filmski stvaralac, jer se često pojavljuje kao scenarista, režiser, jedan od glumaca i član filmske ekipe u svojim filmovima.

Filmografija: 1984. "Forbrydelsens Element/Element of Crime" ("Element zločina"), 1987. "Epidemic" ("Epidemija"), 1991. "Europa" ("Evropa"), 1994. "Riget/The Kingdom" ("Kraljevstvo"), 1996. "Breaking the Waves" ("Kroz talase"), 1997. "Riget II/The Kingdom II" ("Kraljevstvo 2"), 1998. "The Idiots" ("Idioti"), 2000. "Dancer in the Dark" ("Ples u tami"), 2003. The Five Obstructions, 2003. "Dogvil" ("Dogville"), 2005. "Manderlej" ("Manderlay"), 2006. "Šef nad šefovima" ("Direktoren for det hele"; "The Boss of It All"). U pripremi je film "Melanholija" ("Melancholia"), koji se očekuje 2011. godine.

U bioskopima: 4. mart 2010. godine
Re: Antihrist By: Hagaren Date: Mart 27, 2010, 17:42:42
Gledao sam ga ovde kod mene, u Valjevu. Bilo nas 50-ak, a kad se film zavrsio jedva 20. :D
Re: Antihrist By: NiKooLaa Date: Mart 27, 2010, 20:43:41
Gledao sam ga ovde kod mene, u Valjevu. Bilo nas 50-ak, a kad se film zavrsio jedva 20. :D
Oh, još neko iz Valjeva?
ja se razbolim veče ranije, i nisam mogao da gledam...
Odg: Antihrist By: gule1971 Date: Septembar 30, 2010, 19:24:27
Strahovit film...