samo-opusteno Lepota i Zdravlje
Pages: 1
Kako zaustaviti krvarenje iz nosa By: MarkoKg Date: Januar 21, 2010, 10:58:37
Suv vazduh i alergije krivi za neprijatnu pojavu
Kako zaustaviti krvarenje iz nosa
Biljana Tasić | 21. 01. 2010. - 00:02h | Foto: ShutterstockKrvarenje iz nosa, ili medicinski epistaksa, česta je pojava u dečjem uzrastu i obično veoma zabrine roditelje. Na sreću, krvarenje iz nosa kod dece obično nije posledica ozbiljnog medicinskog problema. Većina krvarenja iz nosa spontano staje bez nekog posebnog tretmana. S godinama, tendencija ka krvarenju iz nosa se smanjuje.

U sluznici u prednjem delu nosne pregrade nalazi se splet krvnih sudova, i to je mesto odakle krvarenja iz nosa najčešće potiču. Krvarenja iz dubljih partija nosa se mnogo ređe viđaju. Krvarenje se obično javlja iz jedne nozdrve, ali nije neuobičajeno ni iz obe.


Šta izaziva krvarenje iz nosa?
Očigledan uzrok je povreda nosa, uključujući i čačkanje nosa. Takođe je poznato da je sklonost ka krvarenju iz nosa češća u zimskom periodu kada suv vazduh iritira nosnu sluznicu. Primećeno je da postoji i porodična sklonost ka krvarenju iz nosa.
Osim ove porodične predispozicije, krvarenje iz nosa je češće kod dece koja imaju uvećan treći krajnik ili kod dece koja imaju alergijsku kijavicu ili hronični sinusitis.
U svim navedenim situacijama, kao i kod akutne prehlade, sluznica nosa je upaljena, samim tim više prokrvljena i lako može doći do krvarenja iz nosa, naročito ako se nos jako izduvava, pa čak i kod manjeg čačkanja - krv lako poteče.
Povišen krvni pritisak je takođe povezan s krvarenjem iz nosa, ali kod dece je to retka pojava. U veoma retkim slučajevima, učestalo i izraženo krvarenje iz nosa može biti posledica problema sa zgrušavanjem krvi kao što je hemofilija. Kod ovih pacijenata osim krvarenja iz nosa postoji opšta tendencija ka krvarenju, te se i kod manje posekotine krvarenje teže zaustavlja.
Evo šta nam savetuje dr Dušan Pavlović, otorinolaringolog iz Centra za sluh i ravnotežu:
Kod većine krvarenja nije potrebno ništa uraditi jer ubrzo spontano staju. U tim situacijama najvažnije je ne paničiti, već umiriti dete. Svojom neprimerenom reakcijom možete uplašiti i uznemiriti dete, te usled straha krvni pritisak skače i krvarenje se teže zaustavlja. Većoj deci možete objasniti da nekoliko puta duboko udahnu kroz nos, a izdahnu na usta. Ovo forsirano disanje može zaustaviti manje krvarenje iz nosa.
Ako je krvarenje obilnije, svojim kažiprstom jako pritisnite nozdrvu iz koje ide krv i držite pritisnuto oko minut. Pri tome, glava deteta bi trebalo da bude nagnuta malo napred, a ne pozadi kako mnogi misle da treba, jer zabacivanje glave dovodi do slivanja krvi u ždrelo i do gutanja krvi ili kašljanja. Kod većine dece na ovaj način krvarenje će prestati. Nemojte detetu gurati vatu i maramicu u nos. Ukoliko krvarenje ne možete da zaustavite, odmah potražite stručnu medicinsku pomoć. I kod učestalog krvarenja iz nosa potrebno je obaviti ORL pregled, naročito ako postoji sumnja da je dete uguralo neki predmet u nos.


Kako sprečiti krvarenje iz nosa?
Potrebno je naučiti dete da ne čačka nos i zaštititi dete od mogućih povreda nosa.
Kada je dete prehlađeno pa često izduvava nos, naučite ga da nikad ne duva naglo i silno, već pažljivo, pogotovo ako su se krvarenja iz nosa već javljala. U zimskim mesecima voditi računa o vlažnosti vazduha u stanu; optimalno bi bilo oko 40 procenata. Nekad je potrebno koristiti i ovlaživače. Lokalno možete koristiti sprejove sa fiziološkim rastvorom, jer vlaženjem sluznice može se sprečiti krvarenje iz nosa.
Re: Kako zaustaviti krvarenje iz nosa By: Lanena Date: Februar 10, 2010, 20:52:12
Odmalena imam problem sa slabim kapilarima u nosu, a samim tim i sa povremenim krvarenjem iz nosa na promenu temperature, nakon kijanja ili samo iznenadno.

najbrzi i najefikasniji nacin za zaustavljanje jeste ne pritiskati nozdrve kaziprstom i palcem, vec samo stavite nesto hladno na koren nosa... 3-4min i problem resen...  :ok
Odg: Kako zaustaviti krvarenje iz nosa By: Alle Date: Avgust 27, 2010, 14:51:47
Ja sam htela jednom da zadavim majku.Tekla joj je krv iz nosa a ona samo brise..Kazem joj,idi zeno lezi na krevet,podigni levu ruku ili sta vec .. A ona , ne ne ne.. poludela sam tada.. :@