samo-opusteno Serije
Pages: 1234
Doktor Haus By: Oasis Date: Januar 18, 2010, 22:11:50
Doktor HausDoktor Haus (engl. House M.D.) je više puta nagrađivana američka televizijska serija čija je prva epizoda emitovana na TV mreži Foks 16. novembra 2004. Tvorci serije su Dejvid Šor i Pol Atanasio, iako je Foksova zvanična informacija da je serija Šorovo delo.

Glavni lik je doktor Gregori Haus neuobičajeni medicinski genije koji vodi tim dijagnostičara izmišljene bolnice Prinston - Plejnsboro (engl. Princeton-Plainsboro Teaching Hospital) u Nju Džerziju.

Lik Gregorija Hausa, Amerikanca po kome je serija dobila naziv, tumači britanski glumac Hju Lori, koji je za svoju interpretaciju dobio nagradu Zlatni globus za 2006. i 2007. U maju 2009. u SAD i Kanadi završena je peta sezona. Šesta sezona je počela sa emitovanjem 21. septembra 2009.

Koncept

„Znali smo da je TV mreža tražila seriju sa istragom, i Polu (Atanasiju) je pala na pamet ideja o bolničkoj seriji nalik na policijske istrage. Osumnjičeni su bili bacili. Ali, ubrzo mi je postalo jasno da nam je potreban glavni lik. Hoću da kažem, bacili nemaju motive.“
Dejvid Šor, intervju za Writer's Guild magazine

Seriju su Dejvid Šor i Pol Atanasio 2004. godine, uz pomoć Polove poslovne saradnice Kejti Džejkobs ponudili TV kući Foks. U to vreme još uvek nije bio izabran naslov, a serija je okarakterisana kao bolničko— detektivska po ugledu na CSI.


Šerlok Holms je poslužio kao inspiracija za seriju.

Sličnosti između Gregorija Hausa i čuvenog izmišljenog detektiva Šerloka Holmsa, koga je stvorio Artur Konan Dojl, redovno se pojavljuju u seriji. Šor je izjavio da je oduvek bio Holmsov obožavalac, smatrajući indiferentnost samog lika prema svojim klijentima jedinstvenom. Sličnost se ogleda u Hausovom oslanjanju na psihologiju, čak i u situacijama kada nije očigledno da se ona može primeniti,induktivnom zaključivanju, kao i u odbijanju da prihvati slučajeve koje smatra nezanimljivim. Njegov istraživački metod se svodi na logičku eliminaciju dijagnoza u trenutku kada se dokaže da su nemoguće; Holms je koristio sličan metod. Oba lika sviraju muzičke instrumente (Haus svira klavir, gitaru, i harmoniku; Holms svira violinu) i uzimaju narkotike (Haus je zavisan od vikodina; Holms rekreativno koristi kokain). Hausov odnos sa Džejmsom Vilsonom podseća na odnos između Holmsa i njegovog pouzdanog saradnika, doktora Votsona. Robert Šon Leonard, koji glumi Vilsonov lik, izjavio je da je prvobitno bilo zamišljeno da Haus i Vilson, čije je ime vrlo slično imenu Holmsovog prijatelja rade zajedno na medicinskim slučajevima u podjednakoj meri kako su to činili Dojlovi likovi; prema njegovom gledištu, Hauson dijagnostički tim je preuzeo taj aspekt Vilsonove uloge. Šor je izjavio da je Hausovo prezime izabrano kao „suptilni omaž“ Šerloku Holmsu. Broj Hausovog stana, 221b, je referenca na adresu na kojoj je živeo Holms.

Ponekad se u pojedinačnim epizodama pojavljuju dodatne reference na slučajeve Šerloka Holmsa. Pacijent oko koga se vrti priča pilot epizode je Rebeka Adler (engl. Rebecca Adler), čije je ime izabrano prema liku iz prve kratke priče o Šerloku Holmsu, Ajrin Adler (engl. Irene Adler). U poslednjoj epizodi druge sezone, Hausa je pogodio hicima iz pištolja čovek koji se preziva Morijarti, kao Holmsov veliki neprijatelj. U epizodi „To je divna laž“ emitovanoj u četvrtoj sezoni, Haus dobija kao božićni poklon „drugo izdanje Konana Dojla“. U petoj sezoni, u epizodi „Radost svetu“, Haus, u pokušaju da prevari svoj tim, koristi knjigu Džozefa Bela, koji je poslužio Konanu Dojlu kao inspiracija za lik Šerloka Holmsa. Tu knjigu je prethodnog Božića dobio na poklon od Vilsona, koji je u posveti napisao „Greg, nateralo me je da se setim tebe.“ Pre nego što otkrije da je tu knjigu on sam poklonio Hausu, Vilson govori nekim članovima tima da je ona pripadala pacijentkinji Ajrin Adler.
Producentski tim
Brajan Singer režirao je pilot i treću epizodu prve sezone.

Serija Doktor Haus je koprodukcija producentskih kuća Heel and Toe Films, Shore Z Productions, i Bad Hat Harry Productions u saradnji sa Universal Media Studios snimana za TV kuću Foks. Paul Atanasio i Kejti Džejkobs iz producentske kuće Heel and Toe Films; Dejvid Šor, vlasnik Shore Z Productions, i Brajan Singer iz Bad Hat Harry Productions, su bili izvršni producenti serije od njenog nastanka. Lorens Kaplou (engl. Lawrence Kaplow), Piter Blejk (engl. Peter Blake), i Tomas L. Moran (engl. Thomas L. Moran) priključili su se ekipi u svojstvu pisaca na početku prve sezone, nakon snimanja pilot epizode. Pisci Doris Igan (engl. Doris Egan), Sara Hes (engl. Sara Hess), Rasel Frend (engl. Russel Friend), i Garet Lerner (engl. Garrett Lerner) postali su deo producentskog tima na početku druge sezone. Frend i Lerner su dobili ponude za pozicije pisaca u trenutku kada je serija počela sa emitovanjem, ali su ih odbili. Nakon postignutog uspeha serije, prihvatili su kada im je Džejkobs ponovo ponudio posao sledeće godine. Od početka četvrte sezone, Moran, Frend i Lerner su na špici navedeni kao izvršni producenti serije, čime su se pridružili Atanasiu, Džejkobsu, Šoru i Singeru. Hju Lori je bio izvršni producent druge i treće epizode pete sezone.Likovi

U prve tri sezone, doktori Erik Forman, Alison Kameron i Robert Čejs su bili članovi Hausovog tima. Na kraju treće sezone Forman i Kameronova su dali otkaze, a Čejs je bio otpušten. U četvrtoj sezoni Haus je zaposlio 40 doktora sa idejom da izabere nove članove svog tima tako što će otpuštati one sa kojima nije zadovoljan. Čejs i Kameron su i dalje zaposleni u bolnici Prinston - Plejnsboro, a Forman se, nakon kraćeg odsustva, vratio u epizodi Anđeli čuvari.
Re: Doktor Haus By: hajro86 Date: Mart 30, 2010, 20:02:32
da li znate gde mogu da nadjem prevode za ovu seriju??
Odg: Doktor Haus By: msich Date: Jun 01, 2010, 23:39:44
Covek da ne poveruje kako Hju Lori dobro maskira to da je Englez :)
Odg: Doktor Haus By: Angelic_Disgrace Date: Avgust 20, 2010, 23:18:48
mnogo dobra serija :)
Odg: Doktor Haus By: Alle Date: Avgust 21, 2010, 03:53:48
pocela sam da je gledam od pre 2 dana..nije mi losa za pocetno misljenje. .:)
Odg: Doktor Haus By: dekara Date: Septembar 18, 2010, 13:19:48
da li znate gde mogu da nadjem prevode za ovu seriju??

Prevode za sve serije trazi ovde
Kod: [Izaberi]
http://www.prijevodi-online.org/index.php?mode=login
Odg: Doktor Haus By: parezaninz Date: Septembar 18, 2010, 13:26:37
najbolja serija koju sam ikad gledala
Odg: Doktor Haus By: Dzejn Date: Septembar 18, 2010, 21:19:15
:wub :wub :wub :wub :wub :wub :wub :wub :wub :wub :wub :wub :wub :wub :wub :wub :wub :wub :wub :wub :wub :wub :wub :wub :wub :wub :wub :wub :wub :wub :wub :wub :wub :wub :wub :wub :wub :wub :wub :wub :wub :wub :wub :wub :wub :wub :wub :wub :wub :wub :wub :wub :wub :wub :wub :wub :wub :wub :wub :wub :wub :wub :wub :wub :wub :wub
Odg: Doktor Haus By: mikeli206 Date: Septembar 27, 2010, 00:03:49
Jedna od boljih serija
Odg: Doktor Haus By: !mila! Date: Septembar 27, 2010, 20:29:37
serija je ok, pratim
Odg: Doktor Haus By: alexandra30 Date: Oktobar 13, 2010, 18:02:49
Serija je bas blesava! Ne znas da li gledas seriju o medicini ili o serloku holmsu
Odg: Doktor Haus By: !mila! Date: Oktobar 13, 2010, 20:21:11
serija je sasvim dobra, smesna a ipak je vecina onoga sto haus kaze, samo njegova pretpostavka....


cool
Odg: Doktor Haus By: vlajko84 Date: Oktobar 13, 2010, 20:36:16
vrhunska serija
Odg: Doktor Haus By: nenam Date: Oktobar 21, 2010, 23:31:42
koji lik!obožavam ga!
Odg: Doktor Haus By: kikicaaa Date: Oktobar 23, 2010, 21:49:59
najbolja serija... :)