samo-opusteno Lepota i Zdravlje
Pages: 1
Najveće zablude o zdravlju By: NiKooLaa Date: Decembar 22, 2009, 12:04:47
Najveće zablude o zdravlju
Autor: B. Tasić | Foto:shutterstock | 22.12.2009. - 05:00Šta o bapskim pričama, čistim izmišljotinama i legendama na području lečenja znaju doktor Aron Kerol i doktor Rejčel Vreman sa Univerziteta u Indijani? Mnogo toga. Da li krckanje prstiju izaziva artritis i da li se stvarno razbolevamo od hladnoće, evo šta oni kažu.

Od hladnoće ćemo se razboleti
Tokom studije o hladnoći pokazalo se da ljudi kojima je hladno imaju iste šanse da se razbole kao i oni kojima je toplo. Zašto smo onda bolesniji zimi? Možda zato jer nas hladnoća zadržava duže u zatvorenim prostorijama koje se ne zrače, pa je i mogućnost zaraze povećana.

Zeleni iscedak iz nosa ukazuje na upalu sinusa
Važnost boje nečije sline je medicinski mit u koji veruju i neki lekari, naveli su autori. "Nema dokaza da antibiotici skraćuju trajanje bolesti kad se pojavi zelena slina, a to bi kod upale sinusa trebalo da bude slučaj", pišu autori.

Najviše toplote gubimo preko glave
Na glavi ne postoji nikakav dimnjak, temperaturu gubimo na svim delovima tela podjednako. Problem je samo što je glava najčešće nepokrivena.

Krckanje prstiju izaziva artritis
Malo sutra. Krckate li ih ili ne, na pojavu artritisa nećete uticati.

Antibiotici i antibebi pilule
Tablete za kontracepciju ne deluju dobro ako pijete i antibiotike. "Važnije je da imate na umu da tabletu za kontracepciju popijete svaki dan u isto vreme nego da brinete o antibioticima", pišu autori.

Samci imaju bolji seksualni život
Potpuno netačno! Oni u braku imaju češće polne odnose nego samci. Tokom jednog ispitivanja 43 odsto oženjenih muškaraca potvrdilo je da ima seksualni odnos dva-tri puta nedeljno. Isti rezultat imalo je samo 26 odsto neoženjenih. Brojke su bile nešto niže, ali slične i kod žena.

Šećer podstiče hiperaktivnost
Niz studija je pokazao da šećer ne utiče na ponašanje dece, ali većina roditelja u to ne veruje. U jednoj studiji roditeljima je rečeno da su deca dobila šećer, pa su se oni češće žalili na ponašanje svoje dece - u suštini deca su dobila nezašećerene napitke.

Stolicu treba imati jednom dnevno
Poluistina, kažu autori. I osoba odličnog zdravlja ne mora da ima stolicu svaki dan. Zatvor koji bi trebalo da vas zabrinjava odnosi se na slučaj da stolicu imate manje od tri puta nedeljno.
Re: Najveće zablude o zdravlju By: Srlenzio Date: Decembar 22, 2009, 13:25:25
Jel ima jos ovog , il je ovo sve ?
Odg: Najveće zablude o zdravlju By: Alle Date: Avgust 27, 2010, 14:50:12
Hihihii..e ovo je skroz tacno. :D