samo-opusteno Put oko Sveta
Pages: 1
Muzeji Beča By: MarkoKg Date: Novembar 18, 2009, 20:45:56

Muzeji BečaGrad Beč, koji ima status jednog od najvećih gradova kulture, to dokazuje i velikim brojem muzeja koji se u njemu nalaze. Ponuda više od 100 bečkih muzeja kreće se od zbirki svetskog formata pa sve do veoma malih i opskurnih muzeja. Pored u celom svetu dobro poznatih muzeja, kao što su to bečki Muzej istorije umetnosti i Prirodnjački muzej, kao i izložbeni prostori dvoraca Šenbrun i Belvedere, ili galerije Albertina, u Beču možete između ostalog videti pomalo opskurne muzejske postavke, kao što su one iz Muzeja kontracepcije ili Saveznog patološko-anatomskog muzeja, u zgradi nekadašnje bečke duševne bolnice.

Međutim, jedan od najzanimljivijih bečkih muzejskih projekata sigurno je muzejski kompleks MuseumsQuartier, koji je ujedno i jedan od deset najvećih svetskih kulturnih prostora. MuseumsQuartier, u čijem su se kompleksu u 18. i 19. veku nalazile dvorske konjušnice, spaja barokna zdanja s novim arhitektonskim tekovinama, kao i kulturne ustanove svih veličina i pravaca u jednu spektakularnu celinu. Raspon umetničke ponude MuseumsQuartier-a seže od velikih umetničkih muzeja, kao što su Leopold Museum i MUMOK (Muzej moderne umetnosti), preko galerija savremene umetnosti, kao što je Kunsthalle, do festivala koji se održavaju unutar ovog muzejskog kompleksa.

Najpopularniji među njima su tradicionalni bečki dani muzike i pozorišta, poznatiji pod nazivom Wiener Festwochen, kao i Festival savremenog plesa ImPulsTanz. Pored toga, u sklopu MuseumsQuartier-a se nalaze i centar savremenog plesa, produkcijski studiji novih medija, umetnički ateljei, umetničke i kulturne ustanove s programima za decu, kao i mnogobrojni kafići i restorani, što ponudu ovog bečkog muzejskog kompleksa čini jedinstvenom u celom svetu.