samo-opusteno Hleb i peciva
Pages: 1
Francuski hleb – Brios By: TanjicA Date: Septembar 26, 2009, 23:01:18
Francuski hleb – Brios

90 grama maslaca
¼ kg brasna
15 grama kvasca
1 kasicica soli
2 kasicice secera u prahu
2 jaja
2 -  kasike mleka

glazura
1 jaje, lako ulupano

Stavite maslac na radnu polocu ili na dasku za mesanje, pokrivenu nepropusnim listom ili listom vostanog papira. Omeksajte maslac lupkajuci ga oklagijom. Pritiskajte ga gornjom povrsinom pesnice dok ne postane sasvim mek. Sastruzite nozem maslac s ploce ili papira i ostavite na tanjiru.
Ocistite dasku, odnosno plocu, dobro osusite i tu prosejte brasno. Izdvojte prstima cetvrtinu brasna i izdubite rupu u sredini. U tu rupu izdrobite kvasac i ovlazite ga tek s toliko tople vode, koliko je dovoljno da se rastvori. Mesite prstima dok ne dobijete meko testo. Napravite loptu od testa i nozem urezite krst na vrhu.
Nakrenite dasku da lopta od kvasca sklizne u ciniju s mlakom vodom. Obratite paznju da voda ne bude vrela jer ce unistiti kvasac. Ostavite ciniju na stranu 8 minuta. Za to vreme lopta od kvasca podici ce se do povrsine i dvostruko narasti. Podmetnite saku pod loptu od kvasca i tako izvadite iz cinije, a potom je prosusite na komadu platna. Ako jos niste pripremili testo do trenutka kad je lopta od kvasca na dasci, pokrijte je cinijom za mesanje dok je ne budete koristili.
Odg: Hleb i peciva By: RiBoo Date: April 22, 2010, 20:53:04
super!!:)