samo-opusteno Lepota i Zdravlje
Pages: 1
Pivo čuva kosti By: Padobranac Date: Septembar 26, 2009, 20:29:19
Pivo čuva kostiPokazalo se da čak i povremeno pijenje napitka od hmelja ima jednak efekat kao i redovno, što u prevodu znači da čak i male količine tog pića pomažu u očuvanju zdravlja kostiju i borbi protiv osteoporoze

Nakon što su utvrdili da su čašica, dve crnog vina odlični za naš seksualni život i libido, naučnici su ovih dana izašli s novim čuva zdravlje kostiju.zaključcima. Naime, istraživanje pokazuje da pijenje piva pomaže ženama u borbi protiv osteoporoze. U pitanju je istraživanje sprovedeno u Španiji (za ono o vinu su se pobrinuli Italijani), u kojem je učestvovalo hiljadu i sedamsto žena starosti oko 50 godina, a naučnici ovo blagotvorno dejstvo napitka od hmelja objašnjavaju visokim nivoom silikona u pivu, koji usporavaju smanjenje gustoće kostiju, usled čega i teže dolazi do lomova. Isto tako, pivo je bogato i fitestrogenima- svojevrsnom biljnom verzijom estrogena koji

Još jedan od rezultata nije nimalo za podcenjivanje- pokazalo se da čak i povremeno pijenje piva ima jednak efekat kao i redovno, što u prevodu znači da čak i male količine tog pića pomažu u očuvanju zdravlja kostiju.

No, osim ispijanja piva, svojim kostima možeš da pomogneš i ako na vreme počneš da razmišljaš i deluješ. Naravno da je teško u dvadesetim godinama razmišljati o tome kako će nam biti u starosti i kako će nas tada zdravlje služiti, međutim- za kosti se treba pobrinuti upravo u mladim danima jer, kad postanu krhke i lomljive, malo se toga može popraviti. Za početak bi trebalo da unosiš dovoljne količine kalcijuma (mleko, mlečni proizvodi, orašasti plodovi, plava riba, kelj, spanać, soja, đitarice), kao i vitamina C i D (poboljšavaju apsorpciju kalcijuma), kako tvoje kosti ne bi postale previše krhke i „šuplje“, a samim tim i podložnije lomovima. Koliko god da je osteoporoza pretnja za oba pola, žene su ipak ugroženije i to prvenstveno zbog neminovnog gubitka estrogena u menopauzi. Mnogi ne znaju da osteporoza (značajan gubitak koštane mase) i osteopenija (blagi gubitak koštane mase) zahvaćaju oba spola, s tim da su žene ugroženije zbog pada razine seksualnog hormona estrogena u menopauzi. Pritom su posebno rizične grupe one koje u porodici imaju zabeležene česte slučajeve lomova, preterano mršave i anoreksične, kao i žene koje su rano ušle u menopauzu ili su iz drugih razloga pretrpele duži izostanak menstruacije, osobe slabe mišićne mase koje se nedovoljno kreću, pušači, kao i oni skloni nešto većim dozama alkohola. Pritom je podjednako važno da izbegavaš ili bar smanjiš konzumiranje gaziranih napitaka, cigareta, kafe i ostalih napitaka s kofeinom, kao i namirnice bogate životinjskim mastima.

Osim jelovnika, preporučuje se i da promeniš neke životne navike. Obrati pažnju na držanje tela, nosi kvalitetne cipele i pritom izbegavaj jako visoke i potpuno ravne potpetice. Sve što je teže podiži iz čučnja, a ne saginjanjem i pritom obavezno koristi obe ruke, a bilo bi dobro i kada bi izbegavala da tokom sedenja prekrstiš noge. Naravno, trebalo bi i da redovno upražnjavaš neku fizičku aktivnost, pri čemu se za zdravije kosti posebno preporučuju badminton, tenis, trčanje, plivanje, dizanje tegova i vežbe snage, brzo hodanje, aerobne vežbe i ples.

Re: Pivo čuva kosti By: * Charobnjak * Date: Oktobar 30, 2009, 01:14:11
Onda da krenem cesce da pijem pivo =)
Re: Pivo čuva kosti By: Dzejn Date: Oktobar 30, 2009, 22:27:44
wub wub wub
Re: Pivo čuva kosti By: NiKooLaa Date: Oktobar 30, 2009, 22:30:54
Ja imam jake kosti... :)
Re: Pivo čuva kosti By: ajaks Date: Novembar 01, 2009, 11:54:12
:D

Re: Pivo čuva kosti By: * Charobnjak * Date: Novembar 04, 2009, 17:35:41
Ja imam jake kosti... :)
Ipak da popijemo pivo  :pijani
Odg: Pivo čuva kosti By: Alle Date: Avgust 27, 2010, 14:52:29
Pivo je super..! :)