samo-opusteno Windows OS
Pages: 1
Safe mode (WIN XP) By: Oasis Date: Januar 31, 2011, 22:59:33
Safe mode
- mod OS-a u kome nam je omogućeno da dijagnozom dođemo do problema koji se javlja u "Normalnom" režimu rada OS-a. Svi devices su unable-ovani u safe mode-u (zato je slika u maloj rezoluciji - disable-ovana je grafička kartica),iz prostog razloga:u slučaju da neki od njih ne valja i ometa "Normalno" podizanje OS-a,mi ne bismo mogli ni u safe mode da uđemo i prekontrolišemo ga.

Safe mode with networking
-od svih device-a koji su disable-ovani jedino je Networking card enable-ovana -koja nam može biti od značaja ako nam u safe modu zatreba nešto (driver ili software) koji možemo preuzeti sa oficijalnog sajta proizvođača grafičke,matične ploče i sl...

Kako ući u Safe mode?
-Odmah nakon paljenja kompjutera (na većini kompjutera) se pojavi Display matične ploče.Nakon toga pojavljivanja možete početi sa pritiskanjem tastera F8. Pojaviće vam se ekran koji igleda ovako:i ovde možete izabrati opciju "Safe mode" ili "Safe mode with networking"

Rad u safe mode-u

-U Safe mode-u prvi i osnovni cilj nam je utvrditi poreklo problema koji imamo u "Normalnom" podizanju OS-a.
-Najpre bi trebao da se proveri Event Viewer, ukoliko je došlo do sistemskog "pucanja".
-Nakon toga iz Safe mode-a možemo pokrenuti anti-viruse, anti-spyware i sve ono što je potrebno ukoliko mislimo da je virus, spyware ili nešto slično odgovorno za nemogućnost rada u "Normalnom" režimu rada OS-a.
-Odavde se takođe mogu pokrenuti alati sa dijagnozu hardware-a (alati se uglavnom nalaze na oficijalnim sajtovima proizvođača hardware-a).
Odg: Safe mode (WIN XP) By: vdavor Date: Septembar 28, 2011, 09:11:59
samo mala napomene.Neke ploce,tj. njihov bios (npr. asus sa 630 chip--setom) pritiskanje F8 prevode kao izbor 1st boot uredjaja,pa treba par puta ponoviti reset i pritiskanje F8 dok neudjete u SAFE MODE