samo-opusteno Windows OS
Pages: 1
Instalacija - Windows 7 By: Oasis Date: Januar 31, 2011, 22:54:45
Instalacija - Windows 7

Pre celokupne instalacije moramo setovati kompjuter da pokrene Setup za Win7 sa DVD-a a to ćemo uraditi na sledeći način:

SETOVANJE BIOSA:

Kada uključite računar i nekoliko puta stisnite taster DELETE ućićete u BIOS.
Zbog mnogo modela ploča i biosa sami nađite putanju gde vam se nalaze uređaji koji se butuju (Boot Devices)...
Zbog instalacije operativnog sistema morate da stavite da vam se sistem podiže sa CD ili DVD rom-a kao drugi boot device stavite HDD/Hard disk/HDD 0
Ukoliko instalirate Win7 na hard na kome nema nikakvih podataka možete slobodno ostaviti da First boot device bude HDD a drugi DVD,ali ako instalirate preko postojećeg OS-a morate setovati BIOS da First boot device bude DVD.

Znači vaš boot bi morao ovako da izgleda:
Primary boot device:CD/DVD rom
Secondary boot:HDD(negde je i nazvan i Hard disc/HDD0/ili samo HD0)
kad ste ovo uradili stisnite ESCAPE nadjite SAVE stisnite dugme Y i stisnite ENTER
Ako ste sve dobro uradili računar će se sam restartovati,ako ste negde pogrešili ponovite postupak.


1. Ubacite disk Windows 7 po potrebi stisnite bilo koje dugme ako vas računar to pita i sačekajte dok ne vidite sledeću sliku:2. Sledeće što ćete videti je ova slika,gde biramo jezik,vreme i valutu (zemlje u kojoj se nalazimo) i keyboard layout (setovanje tastature za određena područja):3.  Sledeća slika je potvrda instalacije nakon što smo izvršili pripreme oko jezika,vremena i tastature,ali takođe imamo i opciju Repair Your Computer (koja nam može biti važna ukoliko dođe do tzv. "pucanja" Windowsa)4. Nakon potvrde o početku instalacije...5. ...dolazimo do dela gde setup zahteva da izaberemo koji Windows želimo da instaliramo x64 ili x86.Nakon odabira idemo na NEXT.6. Sledeći korak je potvrda uslova korišćenja Windowsa 77. Na ovom koraku biramo tip instalacije: Upgrade ili Custom (Advanced). Mi ćemo za potrebe daljeg opisa izbrati Custom.
    Upgrade - nadogradja prethodne verzije Windowsa na Windows 7.
    Custom (Advanced) - Instalacija sveže verzije Windowsa 78. Biranje Hard diska gde ćemo instalirati windows 7 (na ovom prozoru ćemo obaviti i sledeci korak - tako da nemojte žuriti sa Next-om)9. Idemo na Drive Options10. Pravljenje particije,formatiranje,brisanje,nadogradnja i učitavanje drivera su opcije koje imamo na ovom koraku11. Nakon odebira veličine particije i ostalih operacije koje mozete ovde izvršiti idemo na APPLY12. Sada ćete videti vasu particiju,na kom je disku napravljena i koja je po redu13. Instalacija - deo gde Windows stvara sistemske file-ove nophodne za rad i sve ostalo što omogucava da Windows7 radi14. Posle 13-og koraka kompjuter će se restartovati (ništa ne diramo od tastera - jer ako se opet pritisne neki mozemo se vratiti na početak Setup-a) i videćemo ovu sliku15. Ovde ce nas Windows obavestiti da startuje svoje servise...16. ... i da instalaciju privodi kraju17. Još jedan restart18. Priprema za prvo korišćenje19. Ovde cemo izabrati Owner-a i samim tim ime kompjutera.20. Ko želi može da stavi i Password za svoj Account21. Sledeći korak - unos Product Key-a
22. Setovanje što se Automatic Update-ova tiče. Moja preporuka - ostavite uključeno zarad sve bitnijih update-ova, a biće ih sada na početku rada Windowsa723. Setovanje sata i vremenske zone24. Odabir tipa mreže koju koristimo. Slobodno ostavite na Public (ujedno i predložena opcija)25. Konačno Windows pamti naša poslednja setovanja što se našeg Accounta tiče26. Naravno - još jedan restart da sve to "legne" kako treba27. Sledi dodrodošlica u vaš novi OS28. Priprema Vašeg Desktop-a za rad29. ČESTIAMO  - UPRAVO STE INSTALIRALI WINDOWS 7


Odg: Instalacija - Windows 7 By: ^Tina^ Date: Februar 03, 2011, 11:02:19
e, super je što ima uputstvo za nas koji nemamo pojma kako se to inače radi.
Nego, je treba neka licenca za sedmicu? Mislim je neće da mi iskače svaki čas prozor koji mi traži da platim licencu i te gluposti.
Može li se skinuti sa neta neka verzija koja radi dobro, znači bez tih dosadnih prozora?
Odg: Instalacija - Windows 7 By: DaRkOoO Date: Februar 03, 2011, 14:41:05
Da, treba licenca.
Mislim da nemas nigde da skines vec licenciranu verziju, moraces da se potrudis da nadjes licencu...sto nije tako lako kao za XP..
Elem, ako ti bude trebalo, cimaj mene na pp, imam aktivator, dobijes licencu sa 2 klika. =)
Odg: Instalacija - Windows 7 By: Nikola_100 Date: Februar 03, 2011, 18:57:17
Ima licenca na internetu za svaki Win..samo ko zna gde treba da trazi :)
Odg: Instalacija - Windows 7 By: maresam Date: Februar 13, 2011, 16:22:06
Da li ista procedura instalacije sedmice i na laptoopu
Odg: Instalacija - Windows 7 By: TanjicA Date: Februar 18, 2011, 19:36:19
Citat: maresam poslato Februar 13, 2011, 16:22:06
Da li ista procedura instalacije sedmice i na laptoopu
Ne vidim zašto ne bi bila, isti je proces. :)
Odg: Instalacija - Windows 7 By: Particija Date: Septembar 26, 2011, 16:36:12
Da li u 26-om koraku instalacije operativnog  sistema windows 7 računar sam restartuje ili treba ja da ga restartujem?