samo-opusteno Filmovi
Pages: 1
Guliverova putovanja By: Oasis Date: Januar 05, 2011, 14:23:37
Guliverova putovanjaŽanr: avantura, fantazija

Trajanje: 93 min.

Premisa: Nešto veliko će pasti!

Glavne uloge:
   

Džek Blek (Jack Black), Emili Blant (Emily Blunt), Džejson Sigel (Jason Segel), Amanda Pit (Amanda Peet), Bili Konoli (Billy Connolly)

Scenario:
   

Džo Stilman, Nikolas Stoler

Režija:
   

Rob Leterman

SINOPSIS

U ovoj interpretaciji klasika za sva vremena Guliver je brbljivi činovnik. Nakon što se greškom prijavio za putovanje u Bermudski trougao, Guliver se zatiče na skrovitom ostrvu Liliput, domu veoma sićušnih ljudi. U početku ga maleni i istrajni Liliputanci zarobljavaju, da bi kasnije on postao njihov heroj. U neverovatnoj avanturi i novom, neočekivanom prijateljstvu Guliver shvata da se čovekova veličina ne može sagledati spolja.

O FILMU

Moderna, 3D porodična komedija donosi nam klasičnu priču s Džekom Blekom u ulozi Lemuela Gulivera, poniznog raznosioca pošte u njujorškim novinama. Nakon što dobije zadatak da napiše članak o Bermudskom trouglu, Guliver putuje tamo i uspeva da se transportuje u neotkrivenu zemlju Liliput. U tom fantastičnom novom svetu Guliver je napokon viši i bitniji od svih drugih, pogotovo posle prepričavanja raznih priča, uzimanja zasluga za najveća svetska otkrića i stavljanja sebe u centar svih bitnih istorijskih događaja. Guliverov položaj postaje još važniji kada postane predvodnik naroda protiv dugogodišnjih neprijatelja. Ali, Guliver gubi kontrolu i dovodi Liliputance u opasnost. Na kraju Guliver postaje pravi džin među ljudima kada shvati da je najbitnije kakav si iznutra.

Rad na novoj ekranizaciji Guliverovih putovanja započinje angažovanjem Džeka Bleka na ideju producenta Džona Dejvisa. "Odmah sam pristao da budem deo ovog filma", kaže Blek. "Naprosto je bilo teško odoleti. Ja. Guliver. Putovanja. Biti džin u drugom svetu. Sve su to elementi koji su deo jednog velikog filma." Kada je Džonatan Svift napisao roman u osamnaestom veku, svet nije bio u potpunosti istražen, tako da je ideja o ostrvu s malim ljudima delovala kao potpuno moguća. Filmska ekipa trudila se da priču prilagodi današnjici i da u istoj meri bude moguće njeno postojanje. Na momenat su razmišljali o ideji da Guliverovu avanturu smeste na daleku planetu, ali su se odlučili da Guliverova putovanja započnu kada on prođe kroz interdimenzionalni portal u alternativni svet koji postoji uporedo s našim svetom. "Jedan od naših glavnih ciljeva bio je da publika uvek veruje u postojanje Liliputa", izjavio je Džon Dejvis. "Želeli smo da se publika oseti kao da je u Liliputu zajedno s Guliverom."

Kada upoznamo Blekovog Gulivera, on je mali čovek u velikom jezeru - u zastrašujućim kanjonima Menhetna, gde radi kao raznosilac pošte u novinama. Veoma je ambiciozan, ali je postigao jako malo, jer se oduvek plašio neuspeha. "Guliver sanja da piše o putovanjima - oduvek je maštao o nečemu većem i boljem", objašnjava Blek. "Međutim, on nema hrabrosti da se istakne. Strah je njegova prepreka. Ali kada dođe u Liliput, on je nalik kralju." Leterman dodaje: "U Njujorku, Gulver se oseća sićušnim i želi da radi velike stvari, ali se plaši da neće uspeti. Kada stigne u Liliput, oseća se velikim, ali je taj osećaj zasnovan na lažnim osnovama."

Tokom čitavog filma Džek Blek čini Guliverov lik veoma dopadljivim i nalik detetu, dodajući svoj lični pečat u vidu energije i humora u svakoj sceni. "Džek je epicentar ovog filma", izjavio je reditelj Rob Leterman. "On donosi jednu dozu nevinosti u Guliverov lik; jednostavno, postoji nešto u njegovim očima što je simpatično i nervozno u isto vreme. On je kao jedno veliko dete u filmu." Leterman ističe da su u filmu, iako su tehnički detalji bili bitni, ipak najznačajniji njegovi likovi, odnosi među njima i emocije. "Teško je predstaviti emocije između ljudi visokih 15 cm i njihovog novog gosta - džina. Ali efekti i 3D tehnologija su nam pomogli u tome."

O REŽISERU

Američki reditelj i scenarista ostvario je svoj rediteljski debi nominacijom za Oskara za film "Shark Tale", gde je takođe bio u ulozi scenariste.

O GLUMCIMA

Džek Blek (Guliver)
Američki glumac, muzičar i komičar ostvario je najzapaženije uloge u komedijama. Član je Frat Peck-a, grupe glumaca koja okuplja najbolje komičare i koja se pojavljuje u najuspešnijim komedijama počev od devedesetih. Pozajmio je glas u hit filmu "Ledeno doba".

Emili Blant (princeza Meri)
Engleska glumica koja je 2007. godine nagrađena nagradom Zlatni globus za najbolju glumicu u televizijskoj mini-seriji "Gidionova kćerka". Takođe je nominovana za nagrade Zlatni globus za najbolju sporednu glumicu, BAFTA nagradu za najbolju glumicu i BAFTA nagradu za nadolazeću glumicu.

Džejson Sigel (Horacio)
Američki filmski i televizijski glumac, scenarista i muzičar.
Odg: Guliverova putovanja By: miljenko Date: Januar 20, 2011, 16:54:42
kakav je film?
Odg: Guliverova putovanja By: stefan24 Date: Januar 27, 2011, 22:02:49
Odlican pravi porodicni
Odg: Guliverova putovanja By: !mila! Date: Jul 23, 2011, 16:20:28
gledala...
imam i na disku....
dobar film...
Odg: Guliverova putovanja By: Ludi Date: Jul 26, 2011, 03:35:46
ekstra je film
Odg: Guliverova putovanja By: animi89 Date: Avgust 31, 2011, 18:05:11
klasican americki...bezveze je...ovaj dzek blek je retko gde zanimljiv..
Odg: Guliverova putovanja By: lufta Date: Oktobar 09, 2011, 20:36:00
extra
Odg: Guliverova putovanja By: igorcic Date: Oktobar 27, 2011, 15:34:57
gledao sam film dobar je