samo-opusteno Koncerti
Pages: 1
Mariza u Beogradu By: MarkoKg Date: Decembar 10, 2010, 00:25:44
SAZNAJEMO: Fado diva otvara „Gitar art“
Mariza u Beogradu


Portugalska fado pevačica Mariza nastupiće 11. februara u „Sava centru“ na predstojećem „Gitar art festivalu“. Poznata pevačica, koja u Beogradu redovno rasprodaje koncerte, pred našu publiku se vraća sa potpuno novim koncertnim programom i scenografijom u okviru turneje za njen upravo objavljeni album „Fado Tradicional“. Ulaznice će biti puštene u prodaju već u ponedeljak.


Scenografiju za koncert radio je čuveni arhitekta Frenk Geri

Mariza je na svojim dosadašnjim beogradskim koncertima predstavila pesme sa albuma „Fado em Mim“ (2001), „Fado Curvo“ (2003), „Transparente“ (2005) i „Terra“ (2008), a sada je konačno došlo vreme da nastupi sa sasvim novim pesmama. Reč je o ploči objavljenoj krajem novembra, koja je već dostigla platinasti tiraž u Portugalu, a uskoro se očekuje i njeno objavljivanje u Srbiji.


Zanimljivo je da će scenografiju za koncert u Beogradu, kao i na celoj turneji, dizajnirati čuveni američki arhitekta Frenk Geri, autor zgrade čuvenog muzeja „Gugenhajm“ i dobitnik najprestižnije arhitektonske nagrade „Pricker“. Sa takvom scenografijom, Mariza je prošle nedelje predstavila album na čak četiri rasprodata koncerta u velikim salama „Coliseu do Porto“ i „Coliseu de Lisboa“ u Portugalu.


Arhitekta Geri je ove kolosalne amfiteatre pretvorio u autentične lisabonske taverne, stvarajući tako osećaj potpune neposrednosti između publike i Marize.


„Frenk je osmislio tavernu koju vidi i kao mesto iz lisabonskih uličica gde se fado tradicionalno izvodi, ali i kao pozornicu sa koje ću najbolje predstaviti moj novi album“, prokomentarisala je Mariza novi izgled turneje.“Želela sam nešto intimnije kako bih prišla publici jer je ovaj album mnogo srčaniji. Stara taverna mojih roditelja više ne postoji, a ni svoj stari kraj ne mogu fizički da preselim na pozornice širom sveta, ali sam se setila kakvo mi iznenađenje samo Frenk može pripremiti. Samo osoba koja istinski voli umetnost i muziku može zamisliti kako će se umetnik osećati na pozornici“, rekla je Mariza.

 

Frenk Geri: Mariza je duh Lisabona
Velikan svetske arhitekture Frenk Geri, kaže da je u Marizi prepoznao duh portugalske prestonice. „Možda je to moja fantazija koju sam izgradio u nešto, ali Mariza to jeste. To je Lisabon, a Lisabon je velika priča“, kaže Frenk Geri.
Odg: Mariza u Beogradu By: nigrutin2 Date: Decembar 20, 2010, 23:21:24
extra