samo-opusteno Lepota i Zdravlje
Pages: 1
Šetnja i tečnost otklanjaju umor By: NiKooLaa Date: Mart 31, 2009, 23:10:34
Šetnja i tečnost otklanjaju umor

Budilnik je zazvonio, a vi se uopšte ne osećate odmorno, iako ste spavali dobro i sasvim dovoljno. Umor vas ne prolazi ni tokom dana i imate utisak da nemate nimalo snage. Da li vam je poznata ova situacija?

Postoji više razloga za tu vrstu iscrpljenosti, ali ako utvrdite onaj pravi i preduzmete odgovarajuće mere, uskoro ćete osetiti priliv sveže energije.

Nizak pritisak

Ako vam je ujutru naročito teško da se razbudite, to može ukazivati na nizak krvni pritisak. Simptomi ovog problema mogu biti i vrtoglavica prilikom saginjanja ili dužeg stajanja, hladne ruke i stopala. Savet: Izmerite pritisak. Ako su vrednosti tokom dužeg perioda niže od 100/60 mmHg, onda znači da patite od niskog pritiska. Možda će vaš utešiti činjenica da je životni vek ljudi koji pate od hipotenzije duži. Problem ćete rešiti tako što ćete poboljšati cirkulaciju i vežbati rad krvnih sudova. Tuširajte se naizmenično toplom i hladnom vodom, budite fizički aktivni (bicikl, brza šetnja, plivanje) i uzimajte što više tečnosti, u najboljem slučaju od dva do dva i po litra vode ili nezaslađenog čaja dnevno. I ne štedite na soli!

Poremećaj u razmeni materija
Neobjašnjivi umor može biti i posledica oslabljene funkcije štitne žlezde, koja je ponekad urođena, a ponekad se razvija tokom života (npr. zbog nedostatka joda). Nedostatak hormona štitne žlezde izaziva usporavanje celokupnog metabolizma. Osim gubitka energije i brzog zamaranja, simptomi mogu biti i zatvor, suva koža ili gojenje. Ako sumnjate da je reč o ovom poremećaju, posavetujte se sa lekarom. Uzimanjem hormona štitne žlezde možete da nadoknadite nedostatak. Dijabetes je druga bolest koja može da izazove dugotrajni umor. Proverite nivo šećera u krvi!

Skriveni kradljivci sna
Veoma često ne spavamo duboko, a to je uglavnom posledica problema sa disanjem. Disanje kroz nos može biti otežano nedeljama nakon prehlade. Američki naučnici su nedavno otkrili da osobe koje su hronično umorne često pate od upale sinusa. Sredstva koja ublažavaju upale tu mogu biti od velike koristi. I hrkanje (bilo sopstveno, bilo partnerovo) može da ugrozi vaš san, čak i ako ste uvereni da ste odavno oguglali na testerisanje vašeg muža. Flasteri za nos su jednostavni za upotrebu i rešiće vaš problem. Škrgutanje zubima takođe može da poremeti vaš noćni odmor. Ako se ujutru budite uznemireni i ako vam vilice često škljocaju, ne bi bilo loše da odete kod stomatologa koji će ustanoviti da li ste skloni škrgutanju. Pratite svoje reakcije tokom dana. Ako u neprijatnim situacijama stiskate zube, potrudite se da opustite vilicu. I tehnike opuštanja (npr. joga) mogu da vam pomognu da se oslobodite stresa.

Netolerancija na hranu
Jedan od razloga iscrpljenosti može da bude preosetljivost na određenu vrstu hrane. Pratite tokom 10-15 dana da li se umor javlja posle konzumiranja određenih namirnica (npr. hleba ili sira). Vodite dnevnik ishrane jer će vam ove zabeleške koristiti kada odete kod lekara ili nutricioniste. Primenom eliminacionih dijeta i različitih oblika testiranja stručnjaci će utvrditi na koje ste namirnice preosetljivi.

Sezonski umor
Priroda za čoveka, nažalost, nije predvidela zimski san. Dok mnoge životinje već uveliko spavaju dubokim snom, mi i dalje moramo da funkcionišemo, što je vrlo teško budući da nam nedostaje najveći izvor energije: sunčeva svetlost. Svetlosna terapija (u međuvremenu postoje aparati za kućnu upotrebu) pokazala se kao veoma dobra.

Lekovi

Ako zevate bez prestanka, ne bi bilo loše da pročitate uputstvo za upotrebu lekova koje konzumirate. Mnoga sredstva (npr. protiv alergije) izazivaju umor. Pitajte lekara za alternativu.
Odg: Šetnja i tečnost otklanjaju umor By: Alle Date: Avgust 27, 2010, 15:34:01
Wow..Ovo za netolerancija na ishranu je sasvim tacno..Od kada mnogo manje jedem,manje sam umornija.. Hleb me ocigledno zamara.. Veoma slabo ga jedem od pre mesec i po i super mi je.. :)
Odg: Šetnja i tečnost otklanjaju umor By: NiKooLaa Date: Avgust 27, 2010, 16:47:05
Alle, šta je to sa tobom, ne piješ, ne pušiš, zdravo se hraniš, i to bez hleba, ne večeraš kasno...
Nameravaš da osvojih ginisov rekord za najstariju ženu na svetu u budućnosti? :D
Odg: Šetnja i tečnost otklanjaju umor By: Alle Date: Avgust 27, 2010, 17:05:46
Wow..dobro si propratio moj zivot :D impresionirana sam. :D pa mozda se i prijavim .. dobra ideja..  :)