samo-opusteno Koncerti
Pages: 1
Santana 11. jula na Ušću By: MarkoKg Date: Mart 25, 2009, 15:24:32
Santana 11. jula na Ušću

Slavni gitarista Karlos Santana nastupiće 11. jula u Beogradu, a popularni meksički muzičar koji je poznat po mnogobrojnim hitovima kao što su „Black Magic Woman”, „Oye Como Va” i „Smooth” će, kako saznajemo, svirati na Ušću.

Karlos Augusto Santana Alves rođen je 1947. u Halisku u Meksiku, a sa osam godina je naučio da svira gitaru. Početkom šezdesetih svirao je po barovima u Tihuani, a nakon što se sa porodicom preselio u San Francisko, 1966. je sa Dejvidom Braunom i Gregom Rolijem osnovao sastav „Santana Blues Band”. Grupa je ubrzo sa svojom kombinacijom latino muzike, džeza, bluza i salse dobila mnogo poklonika a 1969. posle nastupa na legendarnom „Vudstok festivalu” objavljuju prvi album „Santana” sa kojeg je skinut veliki hit „Evil Ways” koji je na „Bilbordovoj” listi singlova proveo čak dve godine! U naredne tri godine bend je objavio još tri albuma koji su odlično prihvaćeni od strane publike a hitovi koji će se slušati i narednih 100 godina su postale numere „Black Magic Woman” (obrada pesme sastava „Fleetwood Mac”) i „Oye Como Va” (u originalu je izvodi Tito Puente).
U narednih dvadesetak godina Santana je često menjao muzičare koji su s njim svirali a producentskim kućama nisu bile po volji ni promene muzičkog stila i okretanje pretežno džez muzici. Iako sigurno spada među najbolje gitariste u istoriji muzike, sredinom devedesetih, Santana je nakon niza, uglavnom komercijalno neuspešnih albuma, došao u situaciju da nijedna izdavačka kuća ne želi da objavi njegov novi materijal. Međutim, bukvalno preko noći, Santana se 1999. na velika vrata vraća na svetsku scenu nakon ogromnog uspeha albuma „Supernatural” koji je prodat u 15 miliona primeraka. Sa ploče, na kojoj je meksički muzičar sarađivao sa brojnim zvezdama kao što su Erik Klepton, Everlast, Rob Tomas, Lorin Hil i Dejv Metjuz veliki hitovi su postale numere „Smooth”, „Maria Maria” i „Put Your Lights On”. I na naredna dva albuma Santana je imao mnogo gostiju kao što su Mišel Branč, Meri Džej Blajdž, Sil, Stiven Tajler, Šon Pol, Džos Ston...

Desetočlani bend
Karlos Santana, koga je magazin „Rolingston” 2003. uvrstio na listu najboljih gitarista svih vremena, u Beogradu će nastupiti sa desetočlanim pratećim bendom u kojem se nalaze Čester Tompson (klavijature), Beni Ritveld (bas), Denis Čejmbers (bubnjevi), Endi Vargas (vokal), Karl Peraco (perkusije), Bil Ortiz (truba), Džef Krisman (trombon), Tomi Entoni (gitara), Raul Rekov (kongo) i Toni Lindzi (vokal).