samo-opusteno Ženski kutak
Pages: 1
Kako pronaći dobrog ginekologa? By: TanjicA Date: Avgust 04, 2010, 14:03:56
Kako pronaći dobrog ginekologa?Kakav je vaš ginekolog? Je li se kod njega osjećate ugodno, daje li vam odgovore na sva vaša pitanja? Većina žena odabire svog ginekologa zbog povjerenja kojeg osjećaju prema njemu. Uz to se tijekom pregleda trebamo osjećati u svakom trenutku ugodno.

Ne samo da naš ginekolog zna kako izgledao goli, nego je upoznat sa svim našim seksualnim problemima, menstrualnim ciklusom, spolnim bolestima i našim željama o djeci. On je uz nas prilikom naših najvažnijih odluka – o stupanju u prvi seksualni odnos, do odabira kontracepcije, bodri nas u slučaju negativnih vijesti, i prati razvoj naše nerođene djece. Naravno, liječnika ima koliko ima i ljudi. No uz profesionalni pristup, možete uočiti razliku dobrog ginekologa i onog prosječnog. Prilikom odabira svoj ginekologa imate sljedeće točke na umu.

Prijam
Važno je da je kod vašeg ginekologa, bez obzira na gužvu, moguće dobiti termin u hitnim slučajevima.
Kako ćete se osjećati uz vašeg ginekologa, ovisi i o ponašanju medicinske sestre. Ljubaznost je na prvom mjestu. Potrebno je da se već s ulaznih vrata osjećate ugodno.
Prije nego započne pregled, vaš liječnik bi s vama trebao popričati o posljednjem menstrualnom ciklusu, mogućim problemima, kad je bio zadnji pregled i popričati o proteklom periodu. Tek nakon toga slijedi pregled.

Pregled
Kod ginekologa se ne morate uvijek do kraja skinuti. Ako se vrši pregled grudi, skinite samo gornji dio. Kod genitalnog pregleda uvijek možete zadržati majicu, tuniku ili haljinu.
Podrazumijeva se da su svi instrumenti dezinficirani. Liječnik mora tijekom cijelog pregleda koristiti rukavice, a tijekom ultrazvuka kondom.

Liječenje
Ako je potrebno liječenje, vaš ginekolog vas mora upoznati s različitim vrstama terapije i objasniti vam moguće nusposljedice.

Ginekolog ili ginekologinja
Podjednako dobro svoj posao obavljaju i muškarci i žene. Sve je pitanje vlastitog odabira – kod koga se osjećate ugodnije? Mnogo žena preferira ženskog ginekologa jer ipak žena najbolje može shvatiti ženske probleme. Dok oni kojih preferiraju muškog ginekologa naglašavaju da su muškarci nježniji i obzirniji. Na vama je da steknete svoje iskustvo.