samo-opusteno Ženski kutak
Pages: 1
Dezodoransi bez hemije By: Alle Date: Jul 28, 2010, 15:56:49
Dezodoransi su došli na loš glas zbog sumnjivih sastojaka koji remete ravnotežu u organizmu. Međutim, postoji zdravija varijanta koja jednako dobro eliminiše neprijatne mirise.
Čas joge ili pilatesa, trčanje kroz šumu ili sređivanje bašte, rezultiraće neprijatnim znojenjem i još neprijatnijim mirisom ispod pazuha. Pitanje je šta da uradite da biste to sprečili. Da li blokirate prirodni proces hlađenja tela antiperspirantima? S obzirom na poplavu dezodoranasa u prodaji, nećemo se začuditi ako ih birate prema boji i mirisu i ne obraćate previše pažnje na to šta se dešava u vašem organizmu dok eliminišu neprijatne mirise.
Bez aluminijuma

Uostalom, donedavno se prirodna verzija dezodoransa svodila na ne baš praktičan i nimalo nežan kristalni kamen ili sumnjive mešavine koje i onako nisu imale dugotrajan efekat. Međutim, više nije tako. Konačno imamo mirisnu, prijatnu i, što je najvažnije, prirodnu alternativu za negu pazuha. Za nju se ne opredeljujemo zbog trendovskog hira već zbog zdravstvenih rizika koje nose „obični“ dezodoransi. Kako se naučnici nisu jednoglasno složili da nijedan njihov sastojak nije opasan po zdravlje, moramo da uzmemo u obzir rezultate istraživanja.

Najrizičniji sastojak antiperspiranata jesu aluminijumske soli. Njihov zadatak jeste da blokiraju znojenje, čime utiču na prirodne zakone u ljudskom organizmu. Ali ono što još više zabrinjava jeste to što se aluminijum kroz kožu apsorbuje u organizam. Naučnici smatraju da tako nevezan i visoko nabijen element može da ošteti DNK, a to povećava rizik od stvaranja kancerogenih ćelija. Rezultati istraživanja američkog alergologa Krisa McGratha (Kris Mekgrat), koje je sprovedeno na 437 žena koje boluju od raka dojke, pokazuju da je često brijanje ispod pazuha uz istovremeno korišćenje antiperspiranata na bazi aluminijuma kod mladih osoba povezano sa nastankom te opake bolesti.

Uz aluminijum, zabrinjavaju i parabeni, konzervansi koji su sveprisutni u kozmetičkim proizvodima, a ponašaju se kao slabiji oblik estrogena. Na loš glas stigli su tako što se otkrilo da se u određenom uzorku tumora parabeni nalaze unutar strukture kancerogenih ćelija raka dojke. To je otkriveno na Reading Universityju, a naučnici se slažu da uprkos prisutnosti parabena ne mogu da pronađu uzročnu vezu između njega i nastanka raka. Bilo kako bilo, dobro je biti na oprezu.
Snaga biljaka

Važno je da na etiketama pakovanja koje kupujete potražite triklosan (triclosan). Ta hemikalija sadrži antibakterijska svojstva, dakle može na površini kože da uništi bakterije koje su odgovorne za neprijatan miris, a može i da reaguje sa hlorisanom vodom i da stvori hloroform, za koji se sumnja da je kancerogen. Talk, čest sastojak mirisnih stikova, takođe ima lošu reputaciju, dok propilen glikol, koji služi za dobijanje glatke strukture u stikovima i omogućava da dezodorans lagano klizi, može da iritira osetljivu kožu.

Iako svetske institucije zadužene za proveravanje sigurnosti sastojaka u proizvodima smatraju da je količina svih tih sastojaka minorna da bi predstavljala ozbiljan rizik za zdravlje, niko zapravo ne zna kakav kumulativan efekat oni imaju. Strepnja je tim pre veća ako znamo da ovih spojeva, posebno parabena, ima u mnogim kozmetičkim preparatima, što znači da im se tokom dana višestruko izlažemo koristeći kreme, dezodoranse, šminku, kupke...

Na sreću, imamo sve više izbora. Na tržištu je sve više roll-on dezodoranasa, stikova, pa čak i sprejova koji se oslanjaju na nežne i bezopasne sastojke, kako bi neutralisali miris znoja. Oni sadrže manje rizične konzervanse, poput natrijum-benzonata ili kalijum-sorbata, kao i sodu bikarbonu, koja upija znoj, a i antibakterijski rezultati temelje se na dobro poznatom biljnom delovanju (poput čajevca ili lavande). Neki su bolji, neki malo lošiji, ali jedno je sigurno: zbog sastava na njihovim deklaracijama nećete se preznojavati od muke.
Za vas smo probali

1. Logona
Pur Deo Spray

Na bazi prečišćene izvorske vode i gline kombinovanih radi održavanja zaštitnog kiselog sloja kože. Pruža osećaj blage svežine. Formula bez parabena, aluminijuma i alkohola. Proizvodi Logona poseduju nemački sertifikat kvaliteta za prirodnu kozmetiku BDIH koji potvrđuje da su izrađeni od lekovitog bilja vrhunskog kvaliteta. Ne sadrže silikone, parafin ni vazelin.
1.090 din., Maslina

2. Thursday Plantation
Tea Tree Anti-prespirant sport

Dezodorans na bazi ulja čajevog drveta, ne sadrži aluminijum već koristi baktericidna svojstva te biljke. Ne zateže kožu jer se ne bazira na potencijalno štetnim preparatima koji na veštački način sprečavaju normalnu fiziološku funkciju znojenja.
365 din., Maslina

3. Lush
Powder Puf

Kako i ime kaže, to je prah. Upravo zato može da se nanosi po celom telu. Kukuruzno brašno u njegovoj bazi služi za upijanje znoja, a suvoću osigurava kaolin. Ne sadrži paraben, aluminijum, triklosan, kao ni alkohol. Uz sve to, Lush se ponosi time što nijedan njegov proizvod nije testiran na životinjama.
643 din., Lush

4. B com
Bio organic deodorant

Bio roll-on dezodorans bez aluminijuma i alkohola. Aromatizovan predivnim mirisom limuna.
1.550 din., Maslina

5. DR HAUSCHKA
Deodorant Fresh

Ne sadrži aluminijum, parabene, triklosan, talk, kao ni propilen glikol. Temelji se na prirodnim formulama, ponajviše na eteričnom ulju žalfije koja umiruje i čisti kožu. Solima cinka koji ne ometaju normalnu funkciju kože ovaj preparat suzbija neugodne mirise. Ne sadrži sintetičke konzervanse.
1.222 din., Maslina

6. SANTE
Natur kosmetik Deo roll-on Mild Wave

Blagi roll-on bez sintetičkih boja, mirisa i konzervansa. Pruža dugotrajan osećaj prirodne svežine.
520 din., Maslina

7. LUSH
Teo dezodorans

Sa uljem drveta čaja, obogaćen klekinim bobicama, limunovim uljem i sokom sveže ceđenog grožđa. Ne sadrži konzervanse, parabene, kao ni aluminijum. Jedan od najprodavanijih Lushovih proizvoda,100% prirodan.
409 din., Lush

8. LUSH
Fuwari deodorant

Inspirisan je Japanom. Ne sadrži paraben, aluminijum, kao ni alkohol. Miriše na ylang ylang i cvet akacije, hidratizuje kožu uljem slatkog badema, a sadrži komadiće vanilinih mahuna. Na japanskom simbolizuje nežnost i ljupkost.
949 din., Lush