samo-opusteno Koncerti
Pages: 1
„Parni valjak“ u „Areni“ By: MarkoKg Date: Jul 28, 2010, 12:17:05
„BLIC“ SAZNAJE: Rokeri u Beogradu posle 20 godina
„Parni valjak“ u „Areni“
S. Milojković | 28. 07. 2010. - 00:02h |

Grupa „Parni valjak“, jedan od najpopularnijih bendova u bivšoj Jugoslaviji, održaće koncert u „Beogradskoj areni“ 16. oktobra. Ahi Rahimovski i članovi grupe veoma su uzbuđeni što će posle više od 20 godina svirati u Beogradu i najavljaju da će koncert trajati duže od tri sata.
Bend je na velikoj turneji po bivšoj Jugoslaviji koja je počela prošlog leta


Bend se upravo nalazi na velikoj, izuzetno uspešnoj turneji po regionu, a na zahtev obožavalaca iz Srbije, zapevaće i u „Areni“.


- Kada smo krenuli na ovu turneju, otvorili smo i zvaničnu stranicu na „Fejsbuku“ gde su odmah počeli da stižu pozivi publike sa raznih strana. Beograd nas je tu od samoga početka zvao, iz dana u dan. Telefoni nam zvone stalno, javljaju se prijatelji, kolege, svi pitaju kad dolazimo. I evo, konačno stižemo. Toliko dugo nismo svirali u Beogradu i toliko mi je sve to emotivno da kad počne koncert nadam se da ni neću čuti muziku od pevanja iz publike - kaže Husein Hasanefendić Hus, vođa benda i autor najvećih pesama „Parnog valjka“.


Interesantno je da je ova grupa svoj prvi album „Dođite na show!“ objavila 1976, godine upravo za PGP i tako otpočela jednu od najuspešnijih muzičkih karijera u bivšoj Jugoslaviji. Uz osnivača Husa, prvu postavu ovog popularnog zagrebačkog benda činili su Aki Rahimovski, Srećko Antonioli, Zlatko Miksić i Jurica Pađen. Nakon objavljivanja drugog albuma „Glavom kroz zid“ 1977. godine Pađen napušta bend i njegovo mesto nakratko zauzima Džoni Štulić. On je kasnije osnovao „Azru“ čije je prve pesme producira upravo Hus. „Parni valjak“ objavljuje i ploču na engleskom „City kids“ koja 1979. godine dobro prolazi u nekoliko evropskih zemalja, ali bend ipak nastavlja sa radom na izrazito razvijenoj rok sceni nekadašnje Jugoslavije.


Nižu se albumi, skoro svake godine po jedan. Na ploči „Uhvati ritam“ (1984) gostuju Bajaga i Dejan Cukić, a na „Pokreni se!“ (1985) svira i legendarna Margita Stefanović iz EKV.


Akijev prodoran i krajnje jedinstven vokal izbija na sam vrh jugoslovenske scene, stvarajući jednog od najvećih pevača na ovim prostorima, dok Husov autorski, ali i liderski talenat kreiraju jednu istinski veliku rok grupu. Prema pisanju rok hroničara tog perioda, „Parni valjak“ je od samog početka važio za koncertnu atrakciju i upravo tako je sticao brojne fanove.


Zasad poslednji studijski album „Pretežno sunčano“ objavljuju 2004. a naredne godine nakon pune tri decenije objavljuju definitivno povlačenje sa scene uz veliki oproštajni koncert. Članovi kreću svojim putem, ali nakon četiri godine se spontano okupljaju na sceni zagrebačkog kluba „Sax“ nakon čega publika i muzička javnost insistira na ponovnom okupljanju „Parnog valjka“. Bend odlučuje da napravi najveću turneju u karijeri koja je počela krajem prošlog leta. Nakon prepune „Zagrebačke arene“, sarajevske „Zetre“ i ljubljanskog „Tivolija, 16. oktobra dolaze u Beograd, zahvaljujući sponzoru koncerta „OTP banci“.

 

Dokumentarac
Turneja „Parnog valjka“ protiče u znaku dokumentarnog filma „Nakon svih ovih godina“ i singla „Stvarno, nestvarno“ koji najavljuje novi album.
- Naslov novog singla najbolja je najava spektakularnog koncerta koji spremamo za „Beogradsku arenu“. Naš „Parni valjak“ kotrlja se već punih 35 godina, a čini mi se da nikad nije bio moćniji uživo nego sad - poručuje producent benda Darko Hlupić i dodaje: - Svi u bendu su toliko inspirisani kao da je sve ovo prvi put! Uostalom, možda ovo i jeste neki novi početak, „Parni valjak“ konačno svira u Beogradu nakon svih ovih godina.
Odg: „Parni valjak“ u „Areni“ By: Alle Date: Jul 28, 2010, 13:10:43
Ovaj Ahi Rahimovski je bio kod mene u gradu..pa i nisam se nesto provela na tom koncertu..nista posebno ..
Odg: „Parni valjak“ u „Areni“ By: Boujanaa Date: Januar 26, 2011, 01:03:55
Verujem da je u BG bilo još bolje prosto zbog više ljudi, ja sam bila u NS i bilo je apsolutno fantastično... opet bih išla, samo treba da dođu  :ok

Odg: „Parni valjak“ u „Areni“ By: pparadiso Date: Februar 19, 2011, 13:37:39
Ima li negde linkova?
Odg: „Parni valjak“ u „Areni“ By: DaRkOoO Date: Februar 19, 2011, 21:19:07
http://www.youtube.com/results?search_query=parni+valjak+beograd&aq=f
Odg: „Parni valjak“ u „Areni“ By: regina Date: Maj 30, 2011, 08:20:13
Ovaj Ahi Rahimovski je bio kod mene u gradu..pa i nisam se nesto provela na tom koncertu..nista posebno ..
i ja tako mislim