samo-opusteno Aktuelnosti
Pages: 1
Dva metra do pilona! By: [Vesti] Date: Jul 26, 2010, 23:32:03
Dva metra do pilona!Juzni deo novog mosta preko Ade Ciganlije trebalo bi da se spoji sa pilonom pocetkom avgusta. U septembru pocinje izgradnja severne pristupnice na Novom Beogradu Juzni deo mosta preko Ade Ciganlije, koji prelazi preko Cukarickog rukavca, skoro je zavrsen. U narednih nekoliko dana betonirace se jos oko dva metra konstrukcije, pa ce ta strana mosta pocetkom avgusta biti spojena s pilonom. Izgradnja severne pristupne saobracajnice od Tosinog bunara do mosta na Adi pocece u septembru, receno je Pressu u Direkciji za gradsko gradjevinsko zemljiste i izgradnju Beograda. Projekat i novac su spremni, a tender za izbor izvodjaca radova je u toku. Do sada su na spicu Ade Ciganlije spojene zapadne i istocne „noge" mosta na sto metara visine, a nastavljena je i gradnja pilona. Kran za pilon podignut je na visinu od 130 metara, dok ne dostigne konacnih 175 metara.Delovi mosta stizu iz Kine
- Glavni raspon mosta cine celicni elementi, koji se dopremaju iz radionice u Kini, predmontiraju se na samom gradilistu, a zatim se podizanjem sa reke ugradjuju u konstrukciju mosta. Do sada su uz pilon montirana dva segmenta, a tokom avgusta zapocece i postavljanje prvih kosih kablova, koji u pilon prodiru na 105. metru. Sidrenjem celicnih uzadi za glavni raspon mosta zapocece i premoscavanje glavnog recnog toka - receno je Pressu u Direkciji za gradjevinsko zemljiste i izgradnju.
Izgradjena su i cetiri od pet preostalih stubova na levoj obali Save i na gradilistu Male Ade. Istovremeno, izmedju ovih stubova na novobeogradskoj strani u toku je izrada platforme za navlacenje 400 metara dugackog bocnog raspona, kazu u Direkciji.
Nakon toga, na redu je odluka o tome koja ce firma dobiti posao izgradnje severne pristupnice mostu sa novobeogradske strane. Pobednik tendera bice poznat krajem avgusta. Ugovor se potpisuje prema pravilima Evropske investicione banke, koja kreditira izgradnju, kao ugovor o izvodjenju, s obzirom da vec postoje glavni projekti.
- I za juzne pristupe mostu u toku je kvalifikacioni postupak, ali se vodi istovremeno za izradu glavnog projekta i izvodjenje radova. Ucesnici kvalifikacionog postupka ce dostaviti ponude, a potpisivanje ugovora o projektovanju i izvodjenju radova ocekuje se u septembru ove godine. Izgradnja petlje „Hipodrom" pocela je pre skoro godinu dana i bice zavrsena do kraja ove godine - kazu u Direkciji.Rusenje tezgi na buvljaku
Nova saobracajnica sa severne strane mosta prolazice pored blokova 37, 38, 28 i 24 i presecace ulice Omladinskih brigada i Spanskih boraca. Ta saobracajnica prostirace se paralelno sa zeleznickom prugom do buvljaka u Novom Beogradu i skretati ka brodogradilistu.
U Direkciji kazu da ce nova saobracajnica biti duga oko tri kilometra, a projektom je predvidjeno da u okviru nje bude izgradjeno i sest raskrsnica.
Trasa nove ulice ce preko Tosinog bunara, ulicom Nikole Dobrovica voditi ka Bezanijskoj kosi, a bice spojena sa postojecom saobracajnom mrezom. To ce omoguciti bolji protok saobracaja na citavoj teritoriji Novog Beograda. Brzo i lako ce se sa Bezanijske kose stizati do mosta preko Ade i bice veza Novog Beograda sa drugim delovima grada.
Rasciscavanje terena kojim ce proci nova saobracajnica zapocelo je pre nekoliko meseci uklanjanjem baraka izmedju Tosinog bunara i Omladinskih brigada. Uskoro ce poceti i pomeranje drugih objekata, ukljucujuci i tezge sa preostalog dela buvljaka. Petlja u ulici Jurija Gagarina, koja se nadovezuje na Savski most, po dijagonali ce deliti prostor Otvorenog trznog centra.
Most na Adi Ciganliji povecace kapacitet mreze, kako lokalnog, tako i tranzitnog saobracaja. Sa pilonom od 200 metara i glavnim rasponom od 376 metara postace najvaznije obelezje grada i gradske saobracajne mreze.   

Procitaj nastavak vesti...