samo-opusteno Ženski kutak
Pages: 12
Da li budući očevi treba da prisustvuju porođaju? By: ^Tina^ Date: Jul 23, 2010, 12:45:01
Da li budući očevi treba da prisustvuju porođaju?Očevima treba dopustiti da u porodilištu provedu čitav dan i noć kada im se rodi dete, pokazalo je jedno istraživanje čiji su rezultati objavljeni u britanskom dnevnom listu „Daily mail“. U istom istraživanju tražen je i odgovor na pitanje koliko i kako bi muškarac trebalo da učestvuje u samom činu rođenja deteta. Dr Majkl Odent, vodeći britanski akušer, smatra da muškarac treba da se skloni čim počne porođaj.


TATE SMETAJU MAMAMA

Ženama smeta prisustvo muškarca zato što produžava porođaj koji postaje bolniji i teži, kaže dr Odent. Žena bi trebalo da se porađa u miru i da je pri tom ne ometa partner koji stoji kraj nje.
– Kao dokaz ove moje tvrdnje navešću vam primer porodilje čiji je muž dan posle porođaja otputovao u rodni Rim i nikad se nije vratio. Mnogi muškarci jednostavno ne mogu nikad da prevaziđu ono što su videli na porođaju – tvrdi dr Odent. On napominje kako je, kada je počeo da radi, bilo nezamislivo da se budući otac muva po porođajnoj sali. Međutim, do kraja 70-ih gotovo svaka trudnica je govorila da ne bi mogla da zamisli da se porađa, a da je pri tom muž ne drži za ruku.

– Čak i tada sam bio skeptičan. Nisam hteo da presuđujem, ali sam iz iskustva znao da prisustvo muškarca nije uvek imalo pozitivne posledice. Sve više i više sam ubeđen da je prisustvo budućeg oca jedan od glavnih razloga dugih i teških porođaja – objašnjava poznati ginekolog.


PORODILJAMA NIJE DO PRIČE

Dr Odent navodi i nekoliko osnovnih psiholoških razloga za svoju tvrdnju. Kao prvo, žena koja se porađa treba da je potpuno koncentrisana na ono što treba da radi i ništa ne treba da joj odvlači pažnju. Nije joj potrebna stimulacija dela mozga koji se naziva neokorteks i koji je zadužen za razmišljanje.

– Ovaj deo mozga treba da se isključi i dozvoli nemislećem delu mozga, povezanim s osnovnim vitalnim funkcijama, da preuzme kontrolu. Porodilja treba da bude potpuno izolovana kako ne bi morala da priča i da razmišlja. Njen partner koji je pored nje, međutim, oseća potrebu da je teši, savetuje, bodri, zapitkuje i zagovara.

Kao drugi razlog dr Odent navodi činjenicu da muškarac koji posmatra svoju ženu kako se porađa ispušta hormon stresa, a to kod porodilje izaziva napetost i sprečava je da se opusti.


BEBA STIŽE ČIM TATA ODE

Kada su pod stresom, žene ne mogu da luče oksitocin, ključni hormon u rađanju.
– Porađao sam mnogo žena u prisustvu njihovih muževa. Često se dešavalo da beba izađe u trenutku kada muškarac nakratko napusti salu. Oni su posle govorili kako su baksuzi i kako nisu imali sreće da vide taj ključni momenat. Međutim, to nema nikakve veze sa srećom. Istina leži u tome da se žena napokon opusti kad muž izađe i da se tek tada porodi.
Ženi je potrebno da nekoliko trenutaka bude sama s bebom, posebno između momenta kada se dete rodi i trenutka kada porodilja izbaci placentu. I to ne samo zato što joj je potreban taj trenutak s bebom već zbog toga što, da bi se placenta lako izbacila, nivo oksitocina, hormona ljubavi, treba da dostigne svoj vrhunac.

 

POSTPOROĐAJNA DEPRESIJA OČEVA

– Da li smo sigurni da svaki muškarac može da se izbori s jakom emocionalnom reakcijom na porođaj kom je prisustvovao? Nisam baš ubeđen u to jer sam video mnogo očeva koji su posle dolaska bebe na svet imali problema s postporođajnom depresijom – kaže dr Odent.
Naročito je važno otkriti da li će žena i dalje biti podjednako privlačna svom suprugu koji je prisustvovao porođaju. - Sećam se da je generacija moje majke tvrdila da će intimni život takvog para biti zasigurno uništen. Ako se složimo da je glavni činilac erotike izvestan stepen misterije, mislim da su te starije žene imale pravo.

Odg: Da li budući očevi treba da prisustvuju porođaju? By: Alle Date: Jul 23, 2010, 13:00:04
eehehee..ovo je bas slatko.. :)
Odg: Da li budući očevi treba da prisustvuju porođaju? By: TanjicA Date: Jul 23, 2010, 13:20:51
Ne mislim da je potrebno da očevi budu pristutni, čak mislim da ne bi trebali prisustvovati tom činu, osim ako sami ne žele...
Odg: Da li budući očevi treba da prisustvuju porođaju? By: tanjazit Date: Decembar 08, 2010, 11:41:19
mislim da ne bi trebali biti prisutni.
Odg: Da li budući očevi treba da prisustvuju porođaju? By: !mila! Date: Decembar 08, 2010, 19:04:46
Ne mislim da je potrebno da očevi budu pristutni, čak mislim da ne bi trebali prisustvovati tom činu, osim ako sami ne žele...

Odg: Da li budući očevi treba da prisustvuju porođaju? By: ekwelika Date: Decembar 08, 2010, 21:42:17
ahahaha Mocno.. Lik koji se vratio u svoj zavicaj je pobedio...
:DDD
Odg: Da li budući očevi treba da prisustvuju porođaju? By: amyna Date: Decembar 11, 2010, 18:43:35
Da,lijepo je i da on osjeti cari porodjaja.
Odg: Da li budući očevi treba da prisustvuju porođaju? By: bubili27 Date: Decembar 27, 2010, 14:17:02
Naravno da treba,to je mnogo lepo!Ovde su mama i tata uvek zajedno na pripremama i porodjaju cheesy
Odg: Da li budući očevi treba da prisustvuju porođaju? By: smudjos Date: Januar 02, 2011, 22:25:21
Moj suprug je igrom slucaja prisustvovao rodjenju naeg prvog deteta i po njegovim recima to je bilo iskustvo kakvo vredi doziveti,a sto se tice njegovog prisustva meni je njegova podrska znacila vrlo mnogo
Odg: Da li budući očevi treba da prisustvuju porođaju? By: tanjamj Date: Januar 14, 2011, 09:53:13
u mom slucaju otac je bio totalno nepozeljan!!!!

Postovi spojeni: Januar 14, 2011, 09:53:13
u mom slucaju otac je bio totalno nepozeljan!!!!
Odg: Da li budući očevi treba da prisustvuju porođaju? By: makicapakica Date: Mart 10, 2011, 01:58:25
Apsolutno...
Odg: Da li budući očevi treba da prisustvuju porođaju? By: draganeli Date: Mart 12, 2011, 13:24:16
Mozda,ako joj prija.Ja sam neodlucan.
Odg: Da li budući očevi treba da prisustvuju porođaju? By: Missbueno Date: April 12, 2011, 20:59:01
pa oni su na porodjaju uvek dobrodoshli.... :)
Odg: Da li budući očevi treba da prisustvuju porođaju? By: Anchi95 Date: April 26, 2011, 23:49:05
Jedino o cemu bih razmisljala kad bi otac mog deteta prisustvovao porodjaju je o tome cime cu ga ubiti kad se porodjaj zavrsi.  cheesy
Odg: Da li budući očevi treba da prisustvuju porođaju? By: Idda Date: Maj 21, 2011, 14:58:57
Mislim da ocevi treba da prisustvuju porodjaju