samo-opusteno Ženski kutak
Pages: 1
Žene i ljubomora By: Alle Date: Jul 21, 2010, 13:16:05
Ljubomora je svuda oko nas, priznali mi to ili ne. Žene je teže podnose, tvrde stručnjaci, a tajna leži, izgleda, u ženskim emocijama.

Koliko ljubomora utiče na naš život, na našu ljubav i odnos muškarca i žene, pokušali su da utvrde naučnici.

Psiholog Steven Most i stručnjak za odnose Jean-Philippe Laurenceau uradili su dva eksperimenta u kojima su učestvovala 52 para. Cilj im je bio da utvrde može li ljubomora, ako je dovoljno jaka, izazvati ‘funkcionalno slepilo’ i koliko zapravo ljubomora utiče na emocije, prenosi abcnews.go.com.

Istraživanje je pokazalo da se žene koje su priznale da su bile ljubomorne dok su njihovi partneri gledali fotografije slobodnih studentkinja nisu mogle skoncentrisati na najobičnije fotografije koje su prikazivale na monitoru PC-a, te prepoznati što one prikazuju.

To je samo jedan od eksperimenata korišten u istraživanju, a i drugi je dao iste rezultate. Zanimljivo je to da ljubomora ‘oslepi’ žene, ali ne i muškarce.

Kao objašnjenje za ovakve rezultate mnogi navode to što žene i muškarci jednostavno nemaju iste stavove o ljubomori. A neka ranija istraživanja takođe su pokazala da su žene po tom pitanju ‘problematičnije’.

Ovo istraživanje još je jednom potvrdilo koliko smo ranjivi zbog naših osećanja. Žene iz istraživanje zaista su bile zaslepljene ljubomorom ali ne doslovno.

Njihove oči bile su sasvim u redu, ali poruke u mozgu su bile zbrkane što je prouzrokovalo poremećenu vizualnu percepciju, navodi se u objavljenom istraživanju.

Što su žene bile ljubomornije to im je više fotografija u eksperimentu promaklo, a stručnjaci tvrde da se takve situacije događaju i svakodnevno u životu, a ljubomora nije jedini uzrok.

Na pitanje zašto muškarci i žene ne doživljavaju ljubomoru na isti način Steven Most i Jean-Philippe Laurenceau odgovorili su da ne znaju jer je to pitanje izvan fokusa njihovog istraživanja.

Činjenica je da nas ponekad iskustva i snažne emocije mogu privremeno zaslepiti.
Odg: Žene i ljubomora By: kerfija Date: Decembar 22, 2010, 22:30:50
Ljubomora je kao ludilo ako ne reagujes na pravi macin ides u propast.