Kristaloterapija

 • 3 Odgovora
 • 6694 Pregleda

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

TanjicA

 • be optimist
 • *
 • 3,039
 • +39/-2
 • Pol: Žena
  • Pogledaj profil
Kristaloterapija
« poslato: April 25, 2012, 13:48:11 »
Kristaloterapija

Kristaloterapija se kao jedna od vrsta holističke (tradicionalne) medicine, praktikuje već više hiljada godina. Postoje na hiljade ordinacija širom sveta i izučava se na brojnim školama, Akademijama i Univerzitetima. Tradicionalna kineska medicina i indijska Ajurveda, obe stare više od 5000 godina, koriste kristaloterapiju kao nezaobilazni način lečenja, i sastavni je deo njihovih studija.

Drago i poludrago kamenje (kristali, minerali) je oduvek privlačilo ljude zbog svoje lepote, ali i zbog moćnih isceliteljskih svojstava, bez obzira na to da li se radi o fizičkim, psihičkim ili duhovnim problemima. Kristali su oduvek bili simbol moći i svaki od njih je imao svoje sveto značenje. U kristalima se krije velika moć i snaga, za one koji imaju znanja o tome i umeju da rukuju njima. Vama se sada pruža prilika da uđete u čarobni svet kristala, koji nikada nikoga nije ostavio ravnodušnim.

Kristaloterapija kroz istoriju

Još od drevnih civilizacija, preko egipatske i grčko- rimske kulture, Asteka i Maja, pa do danas, kristali su se kroz istoriju upotrebljavali kao kamenčići ili nakit (amajlije) koji štiti i isceljuje. Jedan od najranijih zapisa o upotrebi kristala se nalazi u Bibliji. Bog je zapovedio Mojsiju (2. Mojsijeva 28:17-20) da napravi zaštitni prsluk-oklop za Prvosveštenika Arona, koji je na sebi nosio 12 kristala: Sardoniks, Topaz, Smaragd, Rubin, Safir, Dijamant, Opal, Ahat, Ametist, Hrisolit, Oniks i Jaspis. U poslednjoj knjizi Biblije, u Otkrovenju Jovanovom (21:18-27), opisan je sastav temelja nebeskog Jerusalima, i u njima se nalazi takođe 12 kristala: Jaspis, Safir, Halkidon, Smaragd, Sardoniks, Karneol, Hrisolit, Beril, Topaz, Hrisopas, Cirkon i Ametist.

Nastajanje kristala


Kristali su nastali dok se Zemlja formirala i nastavljali da se preobražavaju dok se i sama planeta menjala. Kristali su DNK Zemlje. Oni su minijaturna skladišta, koja sadrže zapise o razvoju Zemlje i nose u sebi neizbrisiva sećanja o moćnim silama koje su je oblikovale. Kojeg god oblika ili boje bili, njihova kristalna struktura im omogućava da upijaju, pohranjuju, usmeravaju ili emituju energiju, na skali elektromagnetnih talasa. Ono što je jako važno, svaki kristal stalno vibrira na svojoj jedinstvenoj frekvenciji. Nauka koja se bavi izučavanjem kristala zove se mineralogija, a nauka koja se bavi lečenjem kristalima zove se kristaloterapija.

Još su stari narodi tvrdili, a savremena nauka potvrdila, da sva živa bića, pa i čovekovo telo obavijaju suptilna energetska polja (biomagnetni omotač), koja su nevidljiva ali merljiva. Fini biomagnetni omotač koji okružuje i obezbeđuje zaštitnu zonu oko čovekovog fizičkog tela, i sadrži informacije o fizičkom, emotivnom i duhovnom stanju osobe, naziva se AURA, i mi je nosimo čitavog života kao što puž nosi svoju kućicu. Aura (ljudski biološki i energetski sistem) sastoji se od četiri sloja ili tela: fizičkog, emotivnog, mentalnog i duhovnog.
Fizičko telo je najgušće, opipljivo, vidljivo fizičkim čulima i nižih je vibracija. Ostala su tela viših vibracija, nevidljiva našim čulima, i ona kao omotači obavijaju naše telo. Duhovno telo je najsuptilnije i radi na najvišim vibracijama. Kroz Auru neprekidno struji energija kroz posebne kanale koji se zovu meridijani, koji teku blizu površine kože, a prožimaju i celu auru slično venama kod krvotoka, i imaju svoje glavne i sporedne kanale i pritoke.

Bolest nastaje kada jedan sistem, kao što je čovek, iz uređenog energetskog stanja koje mu je prirodno, dospe u stanje energetske neravnoteže, poremećaja na najdubljim unutrašnjim nivoima, što se posle prenosi ka periferiji, ka materiji i dovodi do posledica koje se ispoljavaju kao psihomentalni i na kraju fizički poremećaji i bolesti.

Kristali potpuno isceljuju i štite od štetnih uticaja i zračenja. To znači da deluju na fizičkom, emotivnom, mentalnom i duhovnom nivou postojanja. Oni vraćaju u harmoniju suptilne energije i rešavaju problem, dopirući do uzroka u korenu. Najčešće kristali to rade sporo i postupno, ali je ponekad dejstvo veoma brzo.

Na našem telu postoji sedam glavnih energetskih centara (čakri), gde se povezuje energija fizičkog tela sa energijom AURE (energetsko polje koje okružuje sva živa bića). One se nalaze na liniji koja prati kičmeni stub i povezana je sa žlezdama sa unutrašnjim lučenjem u našem telu.
   
Svaka čakra ima različitu vibraciju koja odgovara vibracijama određenih boja iz duginog spektra boja. Stoga svakoj čakri odgovaraju kristali određenih boja, jer i oni vibriraju na različitim frekvencijama. Delujući na svojoj frekvenciji, kristal usmerava svoje vibracije u koncentrisani zrak i dovodi energetsku disharmoniju tela ili pojedinog organa (poremećene frekvencije) u harmoničan energetski tok i vraća ih na normalnu frekvenciju funkcionisanja.

Kristali deluju kroz vibraciju tako što ponovo dovode u ravnotežu biomagnetni omotač, koji obavija i prožima fzičko telo, i aktiviraju tačke povezivanja sa čakrama, koje regulišu vibrirajuće stanje našeg tela. Kristali nose u sebi iste nepromenjene vibracije hiljadama godina (od svog nastanka), tako da oni svojim poljem deluju na naš sistem i njegove poremećene vibracije unoseći red i uravnoteženje, pokreću proces isceljenja, pokreću uspavane potencijale, otklanjaju blokade, otvaraju i pokreću energetske tokove. Na ovaj način kristali deluju na sam uzrok bolesti i dovode do izlečenja. Neki kristali daju energiju neaktivnom i lenjom organu, drugi smiruju previše aktivan organ, treći oslobađaju od bola, itd.

Kristali se nose u obliku kamenčića ili nakita, drže u rukama ili na telu, u vrećicama
(džep, tašna), raspoređeni u životnom i radnom prostoru.

Kristaloterapija se koristi za više od hiljadu bolesti, problema i stanja (fizičkih, emocionalnih, mentalnih, duhovnih), gde je pokazala širok spektar razultata – od poboljšanja kvaliteta života do izlečenja. U kristaloterapiji ne postoje nikakva štetna dejstva i pojave od korišćenja kristala.
I optimiste i pesimiste doprinose drustvu.                       
Optimiste su izmislile avion ,a pesimiste padobran. :)
Bistri ostvrt na politicku scenu Srbije *
Zanimljivosti iz zemlje i sveta

[Reklama]


TanjicA

 • be optimist
 • *
 • 3,039
 • +39/-2
 • Pol: Žena
  • Pogledaj profil
Odg: Kristaloterapija
« Odgovor #1 poslato: April 25, 2012, 13:48:40 »
KRISTALOTERAPIJA ŽIVOTNOG PROSTORA
Energetska zaštita prostora :
 Ukoliko delujemo kristalima ili nekom drugom duhovnom tehnikom na prostor u kome živimo i radimo, sebi obezbeđujemo zdrav prostor a samim tim i lično zdravlje, duhovno, mentalno, emotivno i fizičko.
 Stara kineska tehnika Feng Shui je idealna za lečenje prostora. To nije način zidanja, niti stil eneterijera, niti stil nameštaja. On je vibracija koja nastaje od pravilno uređenog prostora, čistog i provetrenog, kao i od mnoštva ,,lekova'' koje bi trebalo imati. To su razne lampe, reflektori, ogledala, biljke, mnoštvo figurica koje nose određenu simboliku.
 Figurica žabe, na primer, postavljena u segment bogatstva koji se nalazi u gornjem desnom uglu stana, predstavlja bogatstvo. Istu simboliku nosi i kristalna čaša sa zlatnicima, delfini u skoku ili slika palmi. Stan se po Feng Shui pristupu deli na devet segmenata: segment karijere, prijatelja, kreacija, ljubavi i partnerstva, ugleda, bogatstva, znanja, porodice i zdravlja.
 Na segment bogatstva bi trebalo staviti figuru žabe ili kristale - tigrovo oko ili citrin;
 Na segment ugleda bi trebalo staviti crvenu kuglicu ili vatreno tigrovo oko;
 Na segment ljubavi dve identične figurice – najčešće se stavljaju porcelanske guskice ili kristal rozen kvarc.
Na segment kreacija bi trebalo staviti neki predmet rukom izrađen ili druzu zeolita.
Na segment prijatelja bi trebalo staviti malu metlicu ili Obilje kristal.
Na segment karijere bi trebalo staviti sliku vodopada, malu fontanicu ili kristal Andaluzit...
Na segment porodice bi trebalo staviti neki drveni predmet, sliku drveta ili kristal Okamenjeno drvo.
Na segment znanja treba staviti sliku planine ili piramidu od kristala (aventurin, gorski kamen).
Na segment zdravlja, koji se nalazi u središtu prostora treba staviti posudu sa vodom i lokvanjima koja predstavlja mir. Takođe se može staviti kuglica od gorskog kristala.

 Životni prostor se može, pored tehnika Feng Shui , zaštiti na više načina. To su razne amajlije ili talismani. Takođe, još neki kristali mogu zaštiti prostor:
Zeolit, koji se može koristiti za čišćenje namirnica, ukoliko ih operemo u vodi u kojoj je potopljen ovaj kristal.
  Gorski kristal, koji je dobar za transformaciju negativne energije u pozitivnu. Možete ga držati na podlozi od nekog prirodnog materijala, a takođe, može biti potopljen u posudu sa vodom. Tu vodu bi trebalo menjati svakoga dana. 

Aventurin, dobar je za odvođenje negativne energije.
Jašma, kristal iz Ukrajine, dobar je protiv svih patogenih zračenja.
Crni turmalin, dobar je za zaštitu od negativnih energija.

Kalcit, kristal za uzemljenje. Dobar je za duhovni razvoj, jer donosi energiju Zemlje.
Pustinjska ruža, kristal za duhovno pročišćenje. Trebalo bi da stoji u svom prirodnom staništu – pesku.
Ametist, kristal harmonije I mira. Trebalo bi ga držati u spavaćoj sobi.
Celestin, kristal koga je dobro držati u delu prostora u kome se odmarate. Donosi mir. Dobar je I za meditacije, jer olakšava ulazak u meditativno stanje.

Amajlije i talismani koji služe za zaštitu prostora se mogu napraviti od kristala, ukoliko se programiraju za ovu svrhu. Takođe im se može dodati i bilje – imela, bršljen, lovor, valerijana, orah, narcis ili ruzmarin.

 Na primer, uz crni turmalin, u vrećicu od prirodnog materijala mogu se staviti sve ove, ili neke od ovih biljaka. Tu vrećicu okačiti na dovratak.
 Talisman se može napraviti ako se u posudu od kristala stavi valerijana, ruzmarin, orah i lovor. U tu činiju se stavi i gorski kristal.
I optimiste i pesimiste doprinose drustvu.                       
Optimiste su izmislile avion ,a pesimiste padobran. :)
Bistri ostvrt na politicku scenu Srbije *
Zanimljivosti iz zemlje i sveta

TanjicA

 • be optimist
 • *
 • 3,039
 • +39/-2
 • Pol: Žena
  • Pogledaj profil
Odg: Kristaloterapija
« Odgovor #2 poslato: April 25, 2012, 13:49:27 »
FOBIJE I KRISTALI

 Psihijatrijski gledano fobije predstavljaju nelogičan, intenzivan strah od određenih objekata, radnji, mesta, pojava ili situacija koje nisu opasne. Uzrok je preživljeni stres koji je prerastao u traumu koje niste ni svesni, ali koja vam blokira život na jednom ili na više nivoa. Taj traumatski događaj ostavio je trag na vašem eteričnom telu, mada se to ne primećuje na fizičkom telu.
 Osećati možete samo u sadašnjem trenutku. Svi neprijatni osećaji vezani za neko sećanje potiču od načina na koji ih pamtite. Tada ste se osećali loše. Jednom je dovoljno.
 Najlakši način da ponovo prizovete neprijatna sećanja vezana za neki doživljaj iz prošlosti je da ih se prisetite bez distanciranja.
 Morate biti tamo, videti sve sopstvenim očima i sve još jednom osetiti. Ta osećanja u sadašnjosti mogu se ublažiti distanciranjem od sećanja tako što ćete se izmestiti iz sećanja i posmatrati sebe u toj situaciji.
 Ako želite da radite sa fobijama, bilo bi dobro da vas prijatelj provede kroz ovaj postupak. Naravno, to možete i sami uraditi.
 Bilo bi dobro, da ako sami radite, nabavite kristale - melanit, koji će vam pomoći da lakše otputujete u prošlost; kristal  - okamenjeno drvo, koji će vas držati kao sidro za podlogu da ne ,,odlebdite''; gorski kristal koji će neutralisati sve loše emocije i ametist koji će vam pomoći da uspostavite unutrašnji mir.
 U sobu u kojoj ćete raditi unesite što više svojih kristala; ako imate i druze ili geode – gorskog kristala, kalcita, celestin, citrin....

 Prva faza je da se pripremite za putovanje u prošlost; postavite jaka sigurnosna sidra. To bi trebalo da bude kristal okamenjeno drvo i treblo bi da razmišljate o situaciji kada ste se osećali sigurno (u nečijem zagrljaju, u svom krevetu, u svom stanu.....
 
 Druga faza je da zamislite kako sedite u bioskopu i kako posmatrate zaustavljenu sliku na ekranu. Uz vas neka budu kristali - melanit i gorski kristal. Čvrsto ih stežite u rukama.

 Treća faza je da odete u prošlost na vremenskoj liniji sve do tačke kada ste doživeli to neprijatno iskustvo, ili do događaja koji je uticao na stvaranje fobije. Odmotajte film o ovom događaju od momenta kada ste se osećali sigurno pred sam događaj, sve do momenta kada je ta neposredna opasnost postala prošlost, a vi se osećate ponovo sigurno. Vidite sebe iz mlađih dana kako prolazite kroz iskustvo na ekranu.
 Ukoliko su emocije isuviše jake, prekinite i odmah ispraznite ekran. Ponovite film, ali promenite slike na ekranu – neka budu, recimo, tamnije, manje ili udaljenije da bi se smanjio intenzitet negativnog sećanja. To je sve deo usaglašavanja sa iskustvom.

 Četvrta faza je da čestitate sami sebi jer ste uspeli da proživite iskustvo i da olakšate sebi život u sadašnjem trenutku.

 Peta faza je da zamislite kako ste koraknuli u ekran da biste svom mlađem ja dali toliko potrebnu podršku i ohrabrenje. Možete se obratiti svom mlađem ja rečima:
 ,,Ja sam iz budućnosti, preživeo si, u redu je. Nećeš morati to više nikada da prolaziš''.
 Osoba u sadašnjosti sa snažnim resursima, znajući ono što zna, može da se izbori sa tim događajima. Za vreme ove faze držite u rukama gorski kristal i ametist.
 Ako je u stvarnom događaju postojala prava opasnost, onda je u redu imati neke strahove u vezi sa tim. Na primer, ako je u pitanju strah od zmija, korisno je imati dužno poštovanje prema zmijama i opasnosti koje one predstavljaju, ali onesposobljujući strah je beskoristan i nestaće. Ali, ako je to strah od zatvorenog ili otvorenog prostora, morate sebi da priznate da je to potpuno nerealan strah. Pa, ništa loše vam se ne može desiti ni unutra ni napolju.
 Ako je to strah od roditelja i onda je i to nerealno – sada ne mogu ni da vas grde, ni da vas kažnjavaju, ni da vas tuku.
 Ako je to strah od žena, zapitajte se da li se to plašite majke ili ako je to strah od muškaraca, možda se još uvek plašite oca.
 Ako je to strah od vezivanja, idite u događaj kada ste se osetili vezanim za nekoga. To je ondašnje iskustvo i ako ga još jednom proživite, ne postoji opasnost da to ponovo prođete. Jednom proživljeno iskustvo se ne može vratiti.

 Šesta faza je da dovedete sebe iz mlađih dana sa ekrana u svoje sopstveno telo i dopustite mu da se oporavlja u miru neko vreme.

 Kristale koje ste koristili u ovoj tehnici samopomoći, držite neko vreme uz sebe. Narednih dana čak i kada spavate, neka gorski kristal i ametist budu uz vas.

 Na neki način fobije su pravi uspeh; snažne, zavisne reakcije zasnovane samo na jednom iskustvu. Ljudi nikada ne zaborave da reaguju fobično. Ljubav na prvi pogled je najbliža dobroj fobiji. Bilo bi dobro da sebi i drugima stvaramo dobre fobije.
 Kada se neko nauči da se svaki put neizostavno plaši pauka, a da na isti način ne nauči da se oseća dobro kada ugleda lice voljene osobe?
I optimiste i pesimiste doprinose drustvu.                       
Optimiste su izmislile avion ,a pesimiste padobran. :)
Bistri ostvrt na politicku scenu Srbije *
Zanimljivosti iz zemlje i sveta

TanjicA

 • be optimist
 • *
 • 3,039
 • +39/-2
 • Pol: Žena
  • Pogledaj profil
Odg: Kristaloterapija
« Odgovor #3 poslato: April 25, 2012, 13:51:01 »
Polaganje kristala

 U svojoj ranoj mladosti ljudi imaju sposobnost spontanosti i fluidnosti svojih umova i tela. Njihova energija i sposobnost učenja su velike, ali, nažalost, ovo stanje ne traje u nedogled. Posle izvesnog vremena, ne toliko zbog fizičkog urušavanja, koliko zbog mentalnog ograničavanja putem beskonačnih predrasuda i krivih verovanja, ove sposobnosti jenjavaju. Ljudska tela su izuzetno pogođena onime što im umovi kažu. Pogrešne mentalne i emocionalne poruke kojima je programirana svesnost imaju pogubne efekte. Često nesvesne reakcije ljutnje, straha, griže savesti ili nesigurnosti dovode naše telo u stanje fizičkog disbalansa i energetskih blokada...


Tehnika kristaloterapije

 Još u drevnim kulturama ljudi su poznavali lekovita i energetska svojstva dragog i poludragog kamenja. Nisu se samo ukrašavali i kitili njima, kako to na prvi pogled može da izgleda, nego su se kristalima ciljano lečili, koristili ih kao preventivu i zaštitu od loših uticaja. Nosili su drago i poludrago kamenje na sebi kao brezletne, ogrlice, prstenje, priveske ili sa sobom u džepu u specijalno šivenim kožnim kesicama. Kristale su polagali na telo iznad organa koje žele da iscele, a u svoje odaje gde borave veći deo dana postavljali su razne oblike velikih nakupina kristala kao što su geode, klasteri, kugle od ametista, gorskog kristala, citrina, dimljenog kvarca, turmalina i mnoge druge.

Kristaloterapija je poznata ljudima više od pet hiljada godina. Najstariji zapisi potiču iz Kine i Indije. Tradicionalna medicina u tim zemljama i danas koristi kristale. Do današnjeg dana se u samoisceljivanju kristalima nije ništa značajno promenilo. Uslov za uspešnu kristaloterapiju je postizanje dubokog meditativnog stanja.

 Kristaloterapija samoisceljivanja je drevna veština i umetnost polaganja kristala, minerala i poludragog kamenja na ili oko sebe u cilju indukovanja duboke relaksacije, oslobađanja stresa i bola i uravnoteživanja fizičkog i nevidljivih suptilnih tela.

 U ovu svrhu kristali se mogu koristiti pojedinačno ili u specifičnim kristalnim šemama. Kristalne šeme ili mreže prave razne geometrijske oblike, koji tvore svetlosne stubove, pomoću kojih se telo otvara prema multidimenzionalnim oblastima svesnosti. Kristali se mogu smeštati na mesto bola, na meridijane, akupresurne tačke ili energetske centre, čakre. Ne zaboravite na delikatnu kombinaciju zvuka, boja i kristala.

 Ako se kristali koriste pojedinačno, prvo dijagnostikujte i locirajte problem da biste lako odredili koju čakru treba tretirati. Kristal koji odgovara toj čakri smešta se na oblast energetskog centra i drži tamo od 5 do 25 minuta. Ako se nakon polaganja kristala pojavi osećaj nelagode, treba ga zameniti gorskim kristalom.

 U kristaloterapiji samoisceljivanja najčeće se koristi kvarc odnosno gorski kristal, ametist i roze kvarc. Pored ovih kristala veliki potencijal u terapiji imaju kristali koji u svom sastavu sadrže litijum. Turmalin sadrži 1- 2 % litijuma, smešta se i blago pritisne na blokirane tačke meridijana. Lepidolit sadrži 3-5 % litijuma, smanjuje stres, uravnotežava emocije i izvlači višak električnog naboja. Odličan je provodnik magnetne energije. Kuncit sadrži oko 8 % litijuma. Aktivira srčanu čakru i uravnotežava emocije. Hidenit sadrži 8-9% litijuma. Kada se smesti na paratiroidnu žlezdu može da oslobodi potisnuti bes i ljutnju. U litijumskom kvarcu varira količina litijuma. Ovaj kristal repolarizuje telo, može istovremeno da prima, šalje i čuva informacije.
Kristaloterapija energetskih centara

 Obratite pažnju na boju kristala, ona će vam pokazati za šta je koji kristal pogodan i gde ga treba smestiti u kristaloterapiji. Ne morate ništa učiti napamet, jer je stvar vrlo jednostavna. Kristali koji pripadaju jednoj čakri, po boji, pomažu organima, žlezdama, tkivima i delovima kostiju, svemu što je u toj okolini locirano.

 Tu gde energija više ne protiče ili je protok nedovoljan, dolazi do energetskog deficita i bolesti organa, žlezda i tkiva iz neposredne blizine začepljenja, u krugu od 15 do 17 cm. Protok energije nadoknadiće energetski deficit i pokrenuti proces isceljivanja koji će u budućnosti dovesti do potpunog oporavka.

 Kristali se postavljaju odozdo prema gore, od nogu ka glavi, sa prednje ili zadnje strane tela. Kristali toplih boja greju, stimulišu zglobove, regulišu poremećaje u radu želuca, popravljaju cirkulaciju, osvežavaju, podižu energiju, aktiviraju timus, uopšteno rečeno, dižu i aktiviraju.

 Kristali hladnih boja spuštaju temperaturu, pritisak, smiruju upale, infekcije, ublažavaju glavobolju, generalno smiruju, spuštaju i hlade. To je princip na kome se zasniva polaganje kristala u kristaloterapiji.

 Crno, braon i crveno kamenje se povezuje sa prvom korenskom čakrom – muladarom. Pod noge za uzemljenje se polažu hematit, crni opsidijan, oniks, crni turmalin, da bi ubrzali materijalizaciju želja i ideja i kao uzemljujući faktor. Crni opal aktivira seksualnu energiju i pomaže kod prve i druge čakre. Dimljeni kvarc se koristi kod mišićnih i polnih problema. Odnosi se takođe na prvu i drugu čakru.

 Crveni kristali pripadaju prvoj čakri i imaju toplo isijavanje crvene svetlosti, koja zagreva, stimuliše, inspiriše i osvežava telo, ima jake vibracije, podstiče cirkulaciju i što je najvažnije sa ovog aspekta podiže energiju.

 Narandžasti kristali se polažu na stidnu kost, na svadistanu – drugi energetski centar. Narandžasta svetlost kristala podstiče životnu energiju, uspostavlja samokontrolu i pozitivno raspoloženje, reguliše rad polnih žlezda i organa.

 Žuti kristali se polažu na manipuru – treći energetski centar, solarni pleksus, na mesto između sternuma i pupka, četiri prsta iznad pupka. Obratite pažnju na citrin koji može biti tamnije i svetlije žute boje. Za treću čakru pogodniji je tamnije žut citrin, dok svetložuti više odgovara sedmoj čakri – šahašrari.

 Žuti kristali nose u sebi žutu toplu svetlost, zato su svojevrsni antidepresivi, podstiču metabolizam, jačaju imunitet, oslobađaju od podsvesnih strahova, uravnotežuju i jačaju nervni sistem.

 Ružičasti i zeleni kristali polažu se na sredinu sternuma, na srčanu čakru – anahatu. Ružičasti kristali bude nežnost i blagost, dok zeleni nose zelenu svetlost oslobađanja od napetosti, unose harmoniju, bude kreativnost, donose ozdravljivanje, oslobađajući nesebičnu ljubav. Ružičasti kristali se mogu polagati na timus, koji se nalazi između sredine sternuma i jamice u korenu vrata.

 Svetloplavi i plavozeleni kristali polažu se na grlenu čakru – višudu u jamicu u korenu vrata. Plava boja je hladna, ona hladi, zato svetlost svetloplavih kristala snižava temperaturu i krvni pritisak, unosi mir, ravnotežu, pojačava veru.

 Tamnoplavi kristali i neki ljubičasti kristali, kao što su sugilit i ametist, polažu se između obrva na treće oko, šesti energetski centar – adžna čakru. Plavi kristali se, pošto hlade, koriste kod glavobolje, bolesti očiju, rasejanosti, epilepsije, zubobolje i nesanice.

 Svetlost tamnoplavih kristala smiruje, opušta, budi vidovitost, jasnovidost, uvodi nas u duboku meditaciju. Među njima se ističu indigolit, azurit i drugi tamno plavi kristali čija svetlost nas vodi do “Mosta ka slobodi”, koja spaja konačno sa beskonačnim, na transcendentalnom, energetskom nivou.

 Kristali bele, providne, zlatne i ljubičaste boje se polažu na teme glave, na sedmi energetski centar – šahašraru, krunsku čakru, preko koje se oslobađamo vremensko prostorne vezanosti i ulazimo na Božanski nivo slobode, u svetlost koja će ozariti našu dušu, omogućavajući nam prosvetljenje, iznenadno nadahnuće, inspiraciju, doživljaj Božanske ljubavi, Boga u nama.

 Prosvetljenje je ekstatični osećaj, osećaj povišene svesnosti koja otvara vrata percepcije i spaja nas sa Univerzumom. Ulazimo u jedinstvo sa Bogom. Sve smo i ništa, svuda smo i nigde, punina smo sveobuhvatne Božanske ljubavi, stanje kada je sve jasno, logično, lako izvodivo, moguće, stanje potpune slobode.

 Što se tiče boja, ljubičasta je najviša vibracija u spektru boja, a bela sadrži sve boje. Prozirni i kristali zlatne boje mogu se postavljati i na čakre iznad šahašrare.

 Preostalo je samo da uradimo pripremu za meditaciju i da se otvorimo prema tom divnom iskonskom svetlu koje kristali zrače. Meditativno stanje postići ćemo lako uz opuštanje, pranajamu i pratjaharu na tihom prijatnom mestu. Umiriti vas može pet minuta gledanja u ugljeni deo plamena sveće, postavljene u visini očiju na udaljenosti od 30 centimetara, u prostoriji bez promaje. Meditaciju značajno pomaže vaš pozitivan stav, vera, smirenost, vedrina kao i ispravan način ishrane i neopterećen želudac. Važna je i svesno razvijana ljubav prema meditaciji i svojoj meditativnosti. Upornost i istrajnost doneće rezultate srazmerno uloženom trudu.
I optimiste i pesimiste doprinose drustvu.                       
Optimiste su izmislile avion ,a pesimiste padobran. :)
Bistri ostvrt na politicku scenu Srbije *
Zanimljivosti iz zemlje i sveta